Kringverjaardag en roddelen: Esmee (23) laat alle dorpsclichés zien in dramaserie over Nieuwland

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Nieuwland - Nieuwland is straks hártstikke bekend. Tenminste, dat hoopt actrice Esmee de Groot (23). Want het dorp waar zij woont bleek ondanks de beperkte grootte ('er is hier zelfs geen supermarkt') een perfecte inspiratiebron voor een dramaserie. Gisteren ging die in première. "Als iemand uit Nieuwland zich in een karakter herkent, is dat natuurlijk púúr toeval."
Dáár, even de hoek om, hebben ze een scène opgenomen. Ook op het Kerkplein, en in - wie kent het niet - dorpshuis Het Brandpunt. Actrice en filmmaker Esmee de Groot wijst het lachend aan. "Ja, liep er ineens een grote filmcrew door het dorp heen. Dat zijn we in Nieuwland niet echt gewend, hoor."
Esmee was 16 toen ze de eerste woorden op papier zette voor dramaserie 'Dorpsgeheim'. Een serie over Nieuwland, waar zo'n duziend mensen wonen en de reguliere bus niet meer komt? "Ja, zeker wel. Ik wilde graag opschrijven wat er allemaal in zo'n dorp gebeurt. Dat is namelijk meer dan je denkt." Pas een paar jaar later, toen ze op kamers zat in Den Haag, merkte ze dat niet iedereen haar dorpsclichés herkende. "Dan kom je achter de verschillen tussen het dorpse en stadse leven. Toen dacht ik: die serie moet er gewoon komen."

Huh, weet je gelijk wie mijn oma is?

Als je je afvraagt: waar gáát die serie dan over? Hoofdpersoon Nikki gaat op zoek naar haar vader en gaat daarom in Nieuwland wonen. Eenmaal daar komt ze een hoop dorpsgeheimen tegen. Maar bovenal komt in de fictieve serie naar boven hoe het leven er in een dorp aan toe gaat. Tiener Nikki is bijvoorbeeld verbaasd dat iedereen in Nieuwland precies weet wie haar oma is, en vervolgens ook wie haar moeder (en waarschijnlijk ook de buurvrouw en nicht) is. "Het is fictief, maar wel op waarheid gebaseerd. Het ons-kent-ons klinkt er duidelijk in door."

80 man aan filmcrew

In coronatijd trommelde Esmee daarom het script weer uit de kast. Tachtig man aan filmcrew werkte in die tijd mee. Acteurs komen uit het hele land. Allemaal op vrijwillige basis, trouwens. "Ik ben beginnend actrice, dus ik kon ook helemaal niet iedereen betalen. Gelukkig was iedereen zó enthousiast, dat ze iedere keer weer blij naar Nieuwland op en neer reden. Dat is natuurlijk prachtig."
Zo maakte Esmee een serie over haar eigen dorp: 'Het is echt niet suf'

Kringverjaardag

Ook van de partij in de serie: de welbekende kringverjaardag. Veel van dat soort binnen-scènes zijn opgenomen in huizen in Nieuwland. "Voor één stuk aflevering mochten we bijvoorbeeld filmen bij onze buren. Het is superfijn dat iedereen zo wilde meewerken. Dat máákt deze serie ook, denk ik."
Het ons-kent-ons wordt - tussen het interview door - meermaals bevestigd. "Hiiiii Esmee", hoor je. Net als gefluister: "O, gaat dat over Dorpsgeheim, denk je?" Esmee is in ieder geval trots dat de serie er nu écht is gekomen. "Dan ben ik echt Esmee uit Nieuwland, en niet Esmee uit de buurt van Utrecht", zegt ze knipogend. "Het is hier namelijk helemaal niet zo suf als je denkt."

De jeugdserie Dorpsgeheim bestaat uit tien afleveringen. De eerste drie afleveringen zijn vanaf maandag om 16.00 uur te bekijken op YouTube.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.