De lente is nog niet afgelopen, maar behoort nu al tot de natste ooit

© Pixabay
Provincie Utrecht - De meteorologische lente duurt nog tot eind deze maand, toch is nu al duidelijk dat het seizoen een stuk natter verloopt dan normaal. Volgens Weeronline is het zelfs de natste lente van deze eeuw; het jaargetijde staat ook in de top 5 van natste lentes ooit gemeten.
Gemiddeld is er al 219,6 millimeter regen gevallen, meldt het weerbureau in Houten. Dat is goed voor de vijfde plek in de lijst van natste lentes ooit. De komende drie weken kunnen daar nog tientallen millimeters bijkomen, waardoor dit jaar eindigt op een tweede of derde plek in de lijst.

Geen record

Van een record is hoogstwaarschijnlijk geen sprake. In 1983 viel namelijk 283,7 millimeter regen gemiddeld over het land. Voor de eerste plaats zou de komende drie weken dus nog ruim 60 millimeter moeten vallen. Volgens Weeronline gaat dat niet gebeuren, met name omdat er vanaf volgende week meer droge dagen worden verwacht met zon.
Dat de meteorologische lente tot nu toe kleddernat verloopt heeft ook voordelen. Door de grote hoeveelheden regen is de uitgangsperiode voor de komende droogteperiode ronduit gunstig. De droogteperiode loopt doorgaans van 1 april tot en met 30 september en op dit moment is er nergens in ons land nog sprake van een flink neerslagtekort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.