Bekergooiers bij FC Utrecht bekend, kunnen stadionverbod tegemoet zien

Scheidsrechter Ingmar Oostrom stuurde de teams naar de kleedkamer nadat er een plastic beker naar de spelers is gegooid.
Scheidsrechter Ingmar Oostrom stuurde de teams naar de kleedkamer nadat er een plastic beker naar de spelers is gegooid. © ANP
Utrecht - FC Utrecht weet wie gisteravond drinkbekers op het veld heeft gegooid bij de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. De twee toeschouwers krijgen een stadionverbod, laat de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma weten.
Scheidsrechter Ingmar Oostrom stuurde de spelers van beide clubs in blessuretijd naar de kleedkamers, nadat er van de tribune een plastic beker op het veld was gegooid. Het was de tweede keer en de regels van de KNVB schrijven voor dat een voetbalwedstrijd dan moet worden gestaakt. Beide keren werden de projectielen na een doelpunt van FC Utrecht gegooid. De tweede beker kwam bij doelpuntenmaker Zakaria Labyad terecht.

Spanningen rond Galgenwaard

Na het stilleggen van de wedstrijd besloot burgemeester Dijksma dat de resterende twee minuten alsnog moesten worden uitgespeeld. Ze overrulede daarmee de voetbalbond. Volgens een woordvoerder van Dijksma was haar beslissing vooral ingegeven door veiligheidsoverwegingen. De verwachting was dat een voortijdig einde van de wedstrijd spanningen rond het stadion konden geven. Doorslaggevend voor de burgemeester was dat het maar om twee minuten ging.
De KNVB houdt vol dat het duel eigenlijk gestaakt had moeten worden. "Onze regels zijn helder: dit had definitief gestaakt moeten worden, ondanks dat er nog maar 2 minuten te spelen waren", aldus de bond. "Maar de burgemeester kan dit overrulen met voor haar moverende redenen en dat heeft zij gedaan."

Andere belangen

Scheidsrechter Ingmar Oostrom zei na afloop tegen sportzender ESPN dat zijn rol in de tegengestelde beslissingen maar klein was. Hij volgde gewoon de instructies. "Volgens het protocol wordt een wedstrijd gestaakt, maar er spelen ook andere belangen, zoals de openbare orde", legde Oostrom uit. "Na de eerste keer overleggen we al wat we gaan doen als het weer misgaat. Toen dat gebeurde, heeft de veiligheidscoördinator contact gelegd met de burgemeester. Zij neemt de beslissing."
Overigens hadden de laatste speelminuten geen enkele invloed op de eindstand. Na de aftrap hield RKC-keeper Etienne Vaessen de bal onder de voet en wachtten de twee teams tot Oostrom het eindsignaal gaf. De teams hadden dat onderling zo afgesproken.

Statement

Aanvoerder Nick Viergever van FC Utrecht zei tegen RTV Utrecht dat de spelers met het inactieve slot van de wedstrijd een statement wilden maken. Volgens hem werden 19.000 toeschouwers gedupeerd door twee individuen die het voor de anderen verpesten.
"De burgemeester is leidend in de beslissing om door te spelen", zei Viergever op Radio M Utrecht. "We hebben het nu goed opgelost door niet meer te voetballen en zo te laten zien dat we dit niet meer willen. We willen plezier maken op het veld en de mensen vermaken. Die komen hierheen om voetbal te zien. Helaas gebeurt dit nu iets te veel op de Nederlandse velden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.