"Afname filedruk door extra rijbanen"

UTRECHT - De filedruk is in de eerste vier maanden van dit jaar fors afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).
De druk, de lengte van de files maal de duur, daalde met 16,9 procent. Daarmee lag de filedruk op vrijwel hetzelfde niveau als tien jaar geleden.
Volgens de VID kan de afname maar voor een klein deel worden gezocht in het weer. Vorig jaar was het droog, maar ook in de eerste maanden van dit jaar was er weinig neerslag. Ook wat betreft winterweer was er slechts een gering verschil tussen beide periodes.
De verkeersdienst schrijft een groot deel van de afname toe aan de extra rijstroken die er op het hoofdwegennet bij zijn gekomen. Zo werden wegverbredingen op de A2, de A12 en de A58 en de Randweg Eindhoven (A2/N2) in gebruik genomen. Op de A9 bij Haarlem gingen begin dit jaar de spitsstroken open. De ingebruikname van vier extra rijstroken op de A2 bij Utrecht gaf flink wat lucht.
Alle extra ruimte op de gehele A2 zorgde voor een veel betere doorstroming. De VID schat dat die heeft gezorgd voor ruim 4 procent van de daling van 16,9.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.