'Bijzondere en spannende' miljardenoperatie van De Nederlandsche Bank eindigt in Zeist

Zeist - Een "bijzondere en spannende operatie" van De Nederlandsche Bank (DNB) is maandag in Zeist afgerond. De centrale bank van Nederland heeft de afgelopen vier weken voor ongeveer 15 miljard euro aan goud en contanten naar het het nieuwe cashcentrum in Huis ter Heide verplaatst. "Transport is normale business voor ons, maar de hele voorraad vervoeren is geen normale business", zegt Coen Voormeulen, directeur cash van de DNB.
Er is in totaal voor 200 ton aan goudbaren en gouden munten, ter waarde van 10,4 miljard euro, en ruim 4,5 miljard euro aan bankbiljetten en munten van Haarlem naar het defensieterrein Camp New Amsterdam bij voormalig vliegbasis Soesterberg vervoerd.
De Koninklijke Marechaussee was in samenwerking met politie en defensie verantwoordelijk voor de beveiliging van de operatie. "Het was allemaal erg goed voorbereid, dus we hadden er wel vertrouwen in. Het was wel spannend of het daadwerkelijk goed zou gaan", zegt Voormeulen.
"En het ging goed. Dus het is eigenlijk ook weer een saai verhaal", vervolgt Voormeulen. De directeur cash van de DNB vertelt dat de marechaussee voor elke afzonderlijk rit de route bepaalde. Niet elk transport volgde dus dezelfde weg.
Omdat de waarde van de transport niet gering was, werd er door de DNB geen ruchtbaarheid gegeven aan de operatie. Met een beetje overdrijving kan er zelfs gesproken worden van een geheime missie. Voormeulen: "Ik zou niet exact weten hoeveel mensen van deze operatie wisten. Bij de voorbereiding zijn enkele tientallen mensen betrokken geweest."
Niet jokken
Volgens Voormeulen is zo'n transport ook niet helemaal in het geniep uit te voeren. Zo sierden op sommige momenten grote vrachtwagens onder politiebegeleiding het straatbeeld. Na de eerste rit kreeg de bank meerdere berichten met de vraag of het goud vervoerd zou worden, vertelt Vermeulen. "We jokken uiteraard niet, dus we zeiden dat we daar geen mededelingen over doen. Na de eerste rit hebben we niets meer gehoord. "
Het was ook geen geheim dat de fysieke voorraad van de bank uiteindelijk in de provincie Utrecht terecht zou komen. Het goud en het geld werden in oktober 2020 van Amsterdam naar Haarlem gebracht, omdat het hoofdkantoor in de hoofdstad verbouwd wordt.
Ondertussen werd in Huis ter Heide, dat in de gemeente Zeist ligt, een definitieve opslagplek gebouwd. Dit cashcentrum werd in september opgeleverd. Daar wordt ook geld gedistribueerd. Daarnaast worden er valse bankbiljetten en munten onderzocht en geregistreerd.
Omdat de DNB het nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam toegankelijker wil maken voor publiek en dus minder streng gaat beveiligen zijn de waardevolle schatten naar de goed beveiligde plek in Zeist gebracht. Het hoofdkantoor in het centrum van Amsterdam moet in 2024 weer in gebruik genomen worden.
De hoeveelheid goud die nu in het DNB Cashcentrum (DCC) in Zeist ligt, bedraagt 31 procent van de totale goudvoorraad van DNB. Nog eens 31 procent ligt opgeslagen in de kluizen van de Federal Reserve Bank in New York. De overige 38 procent van de goudvoorraad ligt in Londen en Ottawa.
Een inbraakpoging heeft weinig zin. Voormeulen zegt dat de beveiliging van het gebouw waar het geld ligt "state of the art" is. "Het gebouw is superveilig. Dat het dan ook nog op een militair terrein ligt, dan moet je zien als bonus. We zitten naast speciale beveiligingsteams met de zware jongens en meisjes. Dat zijn fijne buren om te hebben. Al hebben we ze strikt genomen niet nodig."