Avondvierdaagse Baarn afgelast: 'Vrijwilligerswerk wordt kapotgeregeld'

Baarn - Vier avonden op rij, met honderden mensen samen door het dorp lopen. “Een avondvierdaagse heeft iets prachtigs”, vindt voorzitter van het evenement in Baarn, Viola van den Burgh. Maar in Baarn gaat die avondvierdaagse dit jaar niet door. “We kwamen er bij toeval achter dat onze verkeersregelaars niet bevoegd zijn.” Budget om mensen op te leiden is er niet, en daarmee gaat een streep door het populaire evenement.
Het regelen van de verkeersstroom, wegafzettingen in de gaten houden en de kinderen veilig laten oversteken. Het is zomaar een opsomming van wat je als verkeersregelaar moet doen tijdens een vierdaagse. Bij dit soort grote evenementen mag je niet alleen leunen op vrijwilligers, maar heb je beroepsverkeersregelaars nodig. En dat kwam rauw op het dak van Van den Burgh, die als vierdaagsefan vorig jaar het stokje als voorzitter overnam.
Machtig gevoel
Als klein meisje vond de geboren Baarnse de avondvierdaagse iets magisch hebben. “Het is alsof je meeloopt in een heel grote optocht.” Ze herinnert zich nog goed hoe ze het vond om met zoveel mensen samen een route te lopen, terwijl er langs die route vele mensen stonden te kijken. "Als je jong bent maakt dat zoveel indruk. Het heeft iets heel groots. Het is niet zo goed te beschrijven, maar ik vond het prachtig.”
Dat gevoel is nooit weggegaan en jarenlang liep ze de wandeltocht mee. Nu wil ze dat gevoel graag overbrengen aan de kinderen in het dorp. Het is een heel gezellige, leuke bezigheid”, vindt ze. Met dat in haar achterhoofd nam ze vorig jaar de leiding over, nadat het bestuur was opgestapt.
Map doorspitten
En zoals dat op veel plekken gaat, is er bij een overname vooral veel papierwerk waar je doorheen moet pluizen. “Ik kreeg letterlijk een grote map met administratie van voorgaande jaren en daar mocht ik doorheen”, lacht ze. “Veel dingen heb ik overgenomen zoals het was, maar toen kwam ik achter de regels omtrent verkeersregelaars.”
En die regels, waarbij je gecertificeerd regelaar moet zijn, gooien dus roet in het eten. “Samen met de gemeente hebben we besloten dat we het evenement dit jaar niet organiseren.” Vooral de aansprakelijkheid blijkt een grote rol te spelen. “Als wij niet-gecertificeerde mensen inzetten en het gaat mis ligt de verantwoordelijkheid ook bij de gemeente, die de vergunning verleent.” Omdat alles juridisch rondkrijgen de nodige tijd in beslag neemt is er een streep door gezet.
En die beslissing roept naast veel teleurgestelde reacties ook een heleboel vragen op. “Wij kunnen dit niet los zien van de toenemende regeldruk en de risico’s op juridische en financiële aansprakelijkheid”, schrijven de fractievoorzitters van het CDA en VoorBaarn aan het college. Volgens hen worden bestuurders van verenigingen en vrijwilligersorganisaties geconfronteerd met steeds meer van dat soort regeltjes. “Het wordt kapotgeregeld.”
Vraagtekens
CDA-fractievoorzitter Rik van Hardeveld vindt het vooral apart dat pas zo kort van tevoren deze keuze wordt gemaakt. Over minder dan een maand zou het wandelfestijn weer losbarsten. "Ik vraag me af waarom ze dit niet eerder weten. Het is niet de eerste keer dat we dit organiseren en regels zijn er al een tijdje”
Want dat verkeersregelaars bij evenementen bepaalde bevoegdheden moeten hebben is een regel die al een paar jaar geldt. “Ik begrijp volkomen dat het nieuwe bestuur hier voorzichtig mee omspringt”, aldus de politicus. “Maar als gemeente weet je dit toch ook. Worden de regels nu niet te streng geïnterpreteerd?" Daarmee doelt hij op het nodig zijn van de beroepsregelaars. "Mensen kunnen ook een e-learning krijgen, waarom wordt dat niet geregeld?"
Gaat vaker mis
Het gedoe rondom de avondvierdaagse staat niet op zichzelf. Meerdere keren ging het al bijna mis met festiviteiten in het dorp. Afgelopen jaar stond Koningsdag op losse schroeven, nadat het bestuur van de Oranjevereniging was opgestapt na onenigheid met de gemeente over aansprakelijkheid. Ook bij de Sinterklaasintocht was er gesteggel tussen organisatie en de gemeente. Het Baarn Midsummer Celebration gaat in juli helemaal niet door. “Ons vertrouwen is tot een nulpunt gedaald”, laat de organisatie op haar website weten. De samenwerking met de wethouder en zijn ambtenaren loopt alles behalve vlekkeloos. “Wij hebben er geen zin meer in”, luidt kort maar krachtig de verklaring.
“Het lijkt de gemeente niet te lukken om behalve naar het afvinken van lijstjes, ook te kijken naar hoe je het samen met besturen tot mooie evenementen kan laten komen”, zegt Van Hardeveld.
Dat heeft volgens hem niet alleen met de gemeente te maken. “Ook op andere plekken loopt het organiseren van evenementen stroef en hebben ze te maken met landelijke regels.” Toch is er volgens hem wel degelijk een rol weggelegd voor de wethouder. “Het is prachtig als je in een dorp veel vrijwilligers hebt die dingen willen en kunnen organiseren, maar dat moet je ook begeleiden.”
Op de vragen die hij en VoorBaarn hebben gesteld heeft hij nog geen antwoorden. De gemeente heeft nog een aantal dagen om die te leveren. De gemeente is door RTV Utrecht om een reactie gevraagd, maar wil niet inhoudelijk reageren.
Toekomst?
Ondanks de frustraties en de vele vragen is bestuurder Van den Burgh niet boos om het afgelasten van het evenement. “Dat je goed naar de veiligheid kijkt is niet meer dan logisch”, vindt ze. "Het is nu een jaar afzien, maar aan de andere kant kan ik met frisse moed een mooie nieuwe avondvierdaagse organiseren."
Dit jaar kunnen de blarenpleisters dus in de kast blijven liggen, maar de voorzitter zet alles op alles om in de toekomst een goed evenement neer te zetten. “De avondvierdaagse is een begrip en dat mag niet verloren gaan. Daarom gaan we nu in gesprek over hoe we het in de toekomst wel goed kunnen organiseren.”