Boswachter boos over vernietigde nestjes, maar verhaal zit volgens boer anders: 'Oeverzwaluwen zijn er nog gewoon'

Boer Joost Samsom met op de achtergrond de zandhoop met zwaluwnesten.
Boer Joost Samsom met op de achtergrond de zandhoop met zwaluwnesten. © RTV Utrecht
Wilnis - 'Vreselijk,' 'onbegrijpelijk', 'verschrikkelijk': de honderden woedende reacties onder een bericht van een boswachter van Natuurmonumenten op Twitter zijn niet mals. Hij zette een foto online van een graafmachine die de nestjes van tientallen oeverzwaluwen zou hebben vernietigd in Wilnis. Dat bericht werd bijna 60.000 keer bekeken. Alleen er klopt niks van, zegt de boer van wie de graafmachine is. En de nestjes, die zitten er nog gewoon. "We gaan die beestjes niet verstoren. Ik peins er niet over. Die beestjes moeten lekker blijven zitten."
"Paniekzaaierij", zo noemt boer Joost Samsom uit Wilnis het bericht dat de boswachter van Natuurmonumenten online zette. Hij legt uit hoe het echt zit: "Die hoop grond hebben we aan laten voeren om land te verstevigen. Toen hebben we er wat vanaf gegraven." Daardoor ontstond een mooi recht stukje zand, en dat vindt de beschermde oeverzwaluw nou net een fijn plekje om een nestje te bouwen.
© Twitter
Samsom: "Ik denk dat die kraan alweer bijna een week stilstond ofzo. En ineens, van de één op de andere dag, komt er een zwerm oeverzwaluwen en die duikt erop en gaat daar vrolijk nestjes maken. Die kraan heeft daarna ook helemaal niet meer gedraaid. We rijden die eerdaags heel voorzichtig weg want we gaan die beestjes niet verstoren. Ik peins er niet over."
Boer niet blij met twitterbericht: zwaluwnesten zijn er nog

Natuur

Samsom vindt het extra vervelend dat uitgerekend hij wordt weggezet als dierenbeul. "Als je googelt op mijn naam, Joost Samsom, dan zie je: we doen alles aan de leefbaarheid van het platteland. Ik ga verder dan welke boer dan ook." Hij zet zich als boer juist in voor de natuur. "Wij hebben een biologisch melkveebedrijf met 110 koeien. Daarbij doen we alles wat je kan bedenken wat in dienst staat van de natuur. Milieu, dierenwelzijn, klimaat: alles wat je qua maatschappelijke uitdaging kan doen, dat vinden we leuk. We hebben tien nesten van weidevogels meer dan vorig jaar: in totaal 61 weidevogels, mede dankzij een vrijwilliger die meehelpt. We doen dus precies het omgekeerde van wat de boswachter beweert."
De zandhoop met duidelijk zichtbaar de (nog bewoonde) nesten.
De zandhoop met duidelijk zichtbaar de (nog bewoonde) nesten. © RTV Utrecht
Matthijs Dull is voorzitter van Stichting De Bovenlanden, die tientallen natuurgebiedjes in Wilnis beheert, en bevestigt het verhaal van de boer. "Van die man kunnen we met z'n allen nog een hoop leren. En hij staat ook open voor andere belanghebbenden in het gebied met een groen hart."
Een neef kwam langs en die zei 'je hebt de hoofdprijs'. Hij is al 15 jaar bezig om ze te krijgen en hij zegt: 'jij gooit één keer een hoop grond neer en je hebt ze!'
Joost Samsom, biologische boer in Wilnis
De boer zegt dan ook goed voor de vogelnesten te gaan zorgen. "We zijn er heel blij mee. Een neef kwam langs en die zei: 'Je hebt de hoofdprijs.' Hij is al vijftien jaar bezig om ze te krijgen en hij zegt: 'Jij gooit één keer een hoop grond neer en je hebt ze!'" En wie wil weten hoe de nesten eruitzien, hoeft binnenkort niet eens langs te rijden. Een enthousiaste Matthijs Dull meldt dat Stichting De Bovenlanden er binnenkort een wildcamera gaat neerzetten.
Gevraagd om een reactie blijft de boswachter van Natuurmonumenten, die werkt in Overijssel, bij zijn punt. "Ik heb inmiddels contact met de boer hierover. Mijn beeld is anders dan wat hij schetst. Er zaten wel degelijk oeverzwaluwen in, kwetsbare vogels die bescherming verdienen." De tweet heeft hij inmiddels wel verwijderd.

Bekende boer

Samsom is een bekende boer in het gebied. Eerder ging RTV Utrecht al eens bij hem langs om te praten over een uitvinding van hem waarmee hij, met steun van het waterschap, experimenteert met het tegengaan van de zakkende bodem.
Naast zijn biologische boerderij is hij samen met zijn familie ook uitbater van Paviljoen Toren De Grote Sniep: een horecagelegenheid waar wandelaars en fietsers een kopje koffie kunnen drinken. Een van de mensen die dat kwam doen, was Christianne van der Wal.
"Op uitnodiging van (CDA-kamerlid) Derk Boswijk in gesprek met Joost Samsom bij de Grote Sniep", schreef de stikstofminister op Twitter. "Hij runt samen met zijn vrouw een biologisch melkveebedrijf, beheert natuur en heeft een paviljoen met geweldig uitzicht. Inspirerend hoe zij hun bedrijf continu ontwikkelen in balans met de omgeving."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.