Vier jaar cel voor veelpleger die Cobra 6 bij Amersfoortse woning naar binnen gooide

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
Amersfoort - De Amsterdamse F.A. moet vier jaar de cel in voor het plegen van een aanslag met zwaar vuurwerk in een woning in Amersfoort. Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald. De destijds 18-jarige A. gooide op 22 augustus 2022 rond 6.00 uur een Cobra 6 naar binnen bij een huis aan de Verdistraat.
Op dat moment lagen twee jongens in de woning te slapen. Een van hen lag op de bank in de woonkamer, vlakbij de plek waar het vuurwerk binnenkwam. Hij werd wakker van het sissende geluid en rende naar buiten. Een paar seconden later volgende een explosie die flinke schade veroorzaakte.
Zo werd het grote raam van de erker van het huis compleet naar buiten geslagen. Twee andere ramen barstten en er zat een gat in de vensterbank. Een auto die voor het huis stond liep schade op en ook in de woning was de ravage enorm.

Dodelijk

Volgens deskundigen is de veilige afstand bij een ontploffende cobra minstens 15 meter, vanwege de hitte en de drukgolf. Bij een explosie binnenshuis is de impact nog veel groter. Wanneer het zware vuurwerk in de buurt van iemands hoofd, nek of bovenlichaam ontploft, is er een grote kans dat dit dodelijk is. Daarnaast kunnen rondvliegende glasscherven en voorwerpen zware verwondingen veroorzaken.
De rechtbank noemt de actie van de jongen dan ook ernstig. "Dat de schade enkel zaakschade betreft en de slachtoffers geen (lichamelijk) letsel hebben opgelopen, is niet te danken aan het handelen van verdachte of dat van zijn mededader", aldus de rechtbank.
Met de gevangenisstraf hoopt de rechter een "krachtig signaal" af te geven, zeker nu dit soort aanslagen steeds vaker worden gepleegd. De man komt al sinds zijn twaalfde met politie en justitie in aanraking, en is onder meer veroordeeld voor meerdere geweldsmisdrijven en brandstichting. "Verdachte is berekenend te werk gegaan en de rechtbank heeft geen enkel aanknopingspunt om aan te nemen dat verdachte iets wil veranderen aan zijn criminele levensstijl", valt te lezen in het oordeel van de rechtbank.

Tweede dader via Snapchat geronseld

A. pleegde de aanslag dus niet alleen, maar kreeg hulp van leeftijdgenoot E. van L. uit Dordrecht. Hij ronselde hem door een foto te plaatsen op Snapchat met de tekst: "Wie wil iets leuks verdienen? Ik wil dat deze KK-huis dichtgaat. PB me even." De Amsterdammer zou de andere jongen 230 euro hebben beloofd om mee te doen.
Van L. werd eerder al veroordeeld tot 7 maanden cel en voorwaardelijke jeugddetentie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.