Tweede deel Romeins schip zinkt in conserveringstank

LELYSTAD - De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad plaatst donderdag de tweede helft van het Romeinse scheepswrak De Meern 1 in een conserveringstank. De andere helft is inmiddels geconserveerd.
Het wrak van 25 meter lang werd in 1997 gevonden en in 2003 geborgen in het nieuwe Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn. Het is het meest complete Romeinse schip dat ten noorden van de Alpen is gevonden.
Donderdag zijn de beide helften even allebei te zien. De conserveringstank, waar de tweede helft dan in is geschoven, wordt voor een jaar afgesloten. In een tent in de buurt wordt verder gewerkt aan het deel dat de afgelopen tijd in de tank zat. Het deel dat donderdag in de tank gaat, heeft jarenlang op een zogenoemde sproeivloer gelegen, waar het continu werd natgehouden.
De rijksdienst bouwde het bassin, 14 meter lang, 3 meter breed en 3 meter hoog, speciaal voor dit wrak. Er zit polyethyleenglycol in, een wasachtige substantie die moet voorkomen dat het hout beschadigd raakt onder invloed van lucht. Het zou gaan om het grootste conserveringsproject van Europa. Uit eerder onderzoek bleek dat het schip gebouwd moet zijn binnen of vlakbij de grenzen van het huidige Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.