Hennie en Tim zaten in het Vuurwerkberaad van Zeist: 'Ook al waren we het niet eens, we kwamen toch in gesprek"

© RTV Utrecht
Zeist - Wat te doen met de jaarwisseling in Zeist? Tim en Hennie zijn twee Zeistenaren die plaats namen in het burgerberaad dat antwoord moest vinden op die vraag. Ze zijn gekomen tot vijf adviezen, maar er is ook bijvangst. Mensen met een totaal andere opvatting over hoe Oud en Nieuw zou moeten verlopen zijn met elkaar in gesprek gegaan. "Het ging eigenlijk heel vanzelfsprekend."
Dat zegt Hennie. Ze zag de meningen van haar mede-Zeistenaren verzachten door de gesprekken die ze voerden. Tussen 8 en 16 mei zaten 90 inwoners van Zeist verschillende dagen bij elkaar om te praten over de jaarwisseling. Hennie: "Het was onze opdracht om over een leuk feest na te denken. Veel mensen komen ook niet naar buiten. Dat komt het harde knalvuurwerk, dat wordt steeds erger."

Burgerberaad over vuurwerk

Begin dit jaar kondigde de gemeente Zeist een burgerberaad aan over hoe de jaarwisseling beter kan. Net als veel andere gemeenten worstelt Zeist met overlast door voorwerk en vernielingen. Zo zijn afgelopen jaarwisseling brandweerlieden bekogeld met vuurwerk in de wijk Nijenheim. Ook andere jaarwisselingen verliepen ongezellig.
Het burgerberaad werd gekozen om op die manier inwoners aan het woord te laten en hen zelf met een voorstel te laten komen. Welke ideeën hebben zij voor de jaarwisseling en hoe kunnen incidenten worden voorkomen? Het idee is dat beleid zo meer steun krijgt uit de samenleving, zeker als het gaat om zaken die alle inwoners aangaan. Want of je nou wil of niet, met Oud en Nieuw krijgt iedereen te maken.
Hennie: "Kijk, met Oud en Nieuw zetten wij hier een vuurkorf neer en zijn veel volwassenen buiten. Dan is er ook sociale controle, maar dat is niet in alle delen van Zeist zo."
Dat weet Tim ook. Hij woont in het centrum en daar is al weken voor de jaarwisseling vuurwerk te horen, vaak harde knallen. "Wij hebben ook een hond en een avond kunnen we prima met haar aan, maar het begint al veel eerder dan op Oud en Nieuw." Volgens Tim was vooral vuurwerk een twistpunt binnen de leden van het beraad: "Dat was wel heel ingewikkeld omdat voor sommige mensen het echt een feest met vuurwerk is. Maar hoe ga je om met mensen die het vreselijk vinden?"
Het burgerberaad komt er ook niet uit en spreekt zicht dan ook niet uit als voor- of tegenstander van vuurwerk. Tim: "Daar zijn we niet uitgekomen. Die moeten we toch terugleggen bij de gemeenteraad om daar een beslissing over te nemen."

Het advies van het burgerberaad telt vijf hoofdpunten:

1: We bevelen de gemeenteraad aan, een centraal evenement te faciliteren, georganiseerd met de gemeente, lokale ondernemers, studenten en verenigingen, dat toegankelijk is voor alle denkbare doelgroepen en leeftijden, waarbij een vuurwerkshow zal plaatsvinden.

2: We bevelen de gemeenteraad aan, serieus werk te maken van het beschermen van kwetsbare groepen, natuur en milieu, door: In gesprek te gaan met kwetsbare groepen en betrokkenen om hun behoeftes in kaart te brengen. Het beleid met betrekking tot kwetsbare groepen af te stemmen met deze groepen en betrokkenen. Aandacht te besteden aan bewustwording over kwetsbare groepen door middel van bijvoorbeeld (sociale) media en scholen.

3: We bevelen de gemeenteraad aan, buurtinitiatieven rondom de jaarwisseling te begeleiden en faciliteren, zoals bijvoorbeeld (sport)evenementen en de inzet van vrijwilligers in sociale controle en praktische aspecten zoals EHBO en opruimen.

4: We bevelen de gemeenteraad aan, vuurwerk(vrije) zones aan te wijzen en communicatie hierover verbeteren, zowel voorafgaand aan de jaarwisseling, als ter plaatse.

5: We bevelen de gemeenteraad aan, veel meer aandacht te hebben voor preventie: uitgebreide voorlichting (met extra aandacht voor de jeugd en hun ouders) over vuurwerk en de effecten voor (volks)gezondheid, milieu en kwetsbare groepen in de samenleving en (gezelschaps-) dieren door bijvoorbeeld studenten en stagiaires.

Het advies van het burgerberaad is niet heel verrassend. Over centrale vuurwerkshows wordt al langer gesproken, vuurwerkvrije zones zijn in opkomst en voorlichting over vuurwerk is ook niet nieuw. Toch zijn de deelnemers van het beraad wel trots op hun resultaat. Hennie: "Ookal waren we het niet eens met elkaar, we kwamen toch in gesprek. Je luistert naar elkaar. En natuurlijk dacht ik ook weleens 'kom op nou, anders komen we nooit verder', uiteindelijk heeft iedereen hier met overtuiging een krabbel onder gezet."
Tim onderschrijft dat het advies niet heel spannend is: "Dat klopt, maar het is ook een opdracht aan de gemeenteraad om hier iets mee te doen, dat is nu breder dan de eigen kennis en ervaringen."
Op 22 juni bespreekt de gemeenteraad van Zeist het advies ook hebben andere inwoners dan nog de kans om in te spreken. Op 4 juli wordt een definitief besluit genomen over de jaarwisseling 2023-2024.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.