In Vianen praten ze weer over 'die mooie kont' want de Sleepbootdagen starten vandaag

Schipper Jeroen Engel is klaar voor de 100.000 bezoekers
Schipper Jeroen Engel is klaar voor de 100.000 bezoekers © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Vianen - Loeiende hoorns en ronkende motoren: Vianen staat in de startblokken voor de Nationale Sleepbootdagen. De organisatie verwacht de komende dagen zelfs zo'n 100.000 bezoekers. "Kijk vooral naar de kont van de sleepboten, dat is me warempel mooi om te zien."
Er klinkt een toet-toet-toet door de sluis van Vianen. Piet van Zaal meert zijn sleepboot aan: "Een héle goedemorgen", zegt hij lachend. Het is alweer even geleden dat hij hier was, want door corona ging de vorige editie Sleepbootdagen niet door. "Des te blijer ben ik om hier terug te zijn. En ik ben zeker niet de enige, zoals je ziet."
Dat klopt: naast Piet zijn er vandaag nog zo'n 180 sleepboten en opduwers gearriveerd. Het "grootste nautische evenement van de regio" is terug in de Vrijstad. En dat blijft een feestje, aldus Piet. "Het is gewoon een armada, met zóveel boten. Als je daarlangs wandelt, loop je door de geschiedenis heen."
In Vianen zijn ze klaar voor de populaire Sleepbootdagen

'Je ruikt ze wel'

En die geschiedenis komt ook je neusgaten in. Je ruikt de sleepboten wel, dat geeft Piet toe. "Maar we proberen wat dat betreft wel met de tijd mee te gaan, dat we ook aan duurzaamheid denken. We gebruiken een bewust een brandstof die minder uitstoot, bijvoorbeeld."

Wat zijn sleepboten ook alweer?

Voor de niet-nautisch onderlegden legt schipper Piet legt kort uit wat een sleepboot is. De meeste bezoekende sleepboten zijn rond een eeuw oud. "Destijds werden ze gebruikt om andere schepen weg te slepen, omdat die andere vaartuigen dat zelf niet konden. Om 'm te begeleiden in een haven, maar vaak ook langere afstanden."

Een opduwer verderop voegt schipper Jeroen toe: "Je kon de sleepboot vroeger ook vergelijken met een huidige vrachtwagen. Alles wat een vrachtwagen nu vervoert, deed een sleepboot in het verleden. Zoals ze er toen uitzagen, worden ze nu niet meer gemaakt."

Concerten en koren maken het sleepboot-feestje af, al gaat het de meeste bezoekers tóch om de boten zelf, denkt schipper Jeroen Engel. "Ja, iedereen is zo blij om die te zien. En er wordt altijd gekletst over de achterkant van het schip. De ronde kont, ja. Of een soort hoekige. Op deze manier worden ze niet meer gemaakt."

Versierde straten

Het was nog even spannend of de Sleepbootdagen überhaupt in Vianen konden blijven. De vorige organisatoren stopten ermee, maar een vervanger was er lange tijd niet. Tot de Oranjevereniging "het niet kon verkroppen". Zo'n evenement moet Vianen simpelweg behouden, vindt voorzitter Margot Stolk. "Als wij niet hadden gereageerd, wat dan? En Vianen is ook echt blij dat we dat hebben gedaan. Ze hebben zelfs zélf bedacht om straten te versieren."

Wat is er te doen?

Van donderdag tot en met zaterdag staat Vianen vol met sleepboten. Dagelijks kun je tussen 10.00 en 17.00 uur de historische boten bekijken, en zijn er ook zogenoemde 'krachtproeven' te zien. Vrijdag starten die bijvoorbeeld om 11.00 uur.

Verder op het programma: shantikoren, demonstraties van modelboten en in de avonduren verlichte boten en feest in de feesttent op Sluiseiland-Zuid. Vanavond komen er zelfs 15 Nederlandse artiesten langs.

Krassen op de boot

Schipper Piet heeft nog een weetje van de dag voor bezoekers: "Het klopt inderdaad dat er wat krassen op de sleepboten zitten. Dat hoort ook. Het is een boot die heeft gewerkt, die heeft gelééfd. Dus we hebben 'm zeker netjes opgepoetst voor deze dagen, maar perfect worden ze bewust nooit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.