Jaarrekening Amersfoort op orde, maar dingen voor elkaar krijgen wordt grotere zorg

© RTV Utrecht
Amersfoort - De gemeente Amersfoort komt in aanmerking voor een goedkeurende verklaring van hun jaarcijfers over vorig jaar, maar moet nog wel een paar aanpassingen aanbrengen in de jaarrekening van 2022. Dat meldt Nieuwsplein33 vanochtend.
Zo heeft de gemeente de schadeclaim van projectontwikkelaar Vahstal alsnog in de boeken opgenomen, maar moet er volgens de accountants nog wel rekening gehouden worden met andere mogelijke eenmalige tegenvallers. Omdat de gemeentelijke reserve groot genoeg is, is dat financieel gezien geen groot probleem.
Wel wordt gewaarschuwd dat de nutsbedrijven (water, gas, elektra) dreigen met het indienen van een rekening van 7 miljoen euro door hen verrichte werkzaamheden, die achteraf onnodig bleken. Deze semi-overheidsinstanties hebben de afgelopen jaren kabels en leidingen verlegd vanwege het tracé van de recent geannuleerde westelijke rondweg.

Uitkeringsgeld

Ook vinden de rekeningencontroleurs dat Amersfoort te weinig terugvordert van bijstandsdebiteuren. Dat zijn mensen die een deel van hun uitkering zouden moeten terugbetalen. Dat terughalen van uitkeringsgeld gaat in Nederland steeds moeilijker; Amersfoort moet daarom meer dan de huidige 6 ton voor reserveren, zo luidt de aanbeveling. De accountants vinden bovendien dat de gemeente meer gebruik moet maken van de tips en aanwijzingen van het ‘inlichtingenbureau’ dat gemeenten attendeert op mogelijke gevallen van misbruik of oneigenlijk gebruik van sociale uitkeringen.
Een andere dreigende tegenvaller is dat de ROVA het afvalscheidingsstation vooralsnog niet zou willen verhuizen naar De Vinkenhoef. De afvalverwerker zou vanwege de zogeheten netcongestie (een vol elektriciteitsnet) nog geen zekerheid van Stedin krijgen voor nieuwe elektriciteitsaansluitingen op een nieuwe vestiging.
In de exploitatie van toekomstige bouwplannen is verder nog niet verrekend wat de financiële gevolgen zullen zijn als de voorgenomen bouw van luxe appartementen op het terrein van het voormalige ziekenhuis Lichtenberg wordt vervangen door sociale woningbouw. In dat geval vangt de gemeente enkele miljoenen minder voor de grond, zo is al eerder becijferd.

‘Realistisch begroten’

In reactie op de jaarrekening laten verschillende raadsfracties aan Nieuwsplein33 weten dat niet zozeer de financiële positie van de gemeente problematisch is, maar eerder de capaciteit om plannen daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Zelfs de accountants merkten op "dat dingen voor elkaar krijgen misschien wel een grotere zorg voor de gemeente is".
Eerder zei wethouder Willem-Jan Stegeman van financiën "dat er grenzen zijn aan onze uitvoeringskracht". De VVD vindt "dat de ambities dus ieder jaar groter zijn dan de uitvoeringscapaciteit". Volgens de liberalen is het daarom tijd om realistisch te begroten. "Het geld dat we niet weggezet krijgen kan terug naar de belastingbetaler", aldus de VVD.
Beter Amersfoort valt het tegen dat de voorgenomen bouwproductie van duizend woningen in 2022 niet is gehaald en dat de wachtlijst voor sociale huurwoningen langer is geworden. Beter Amersfoort wil dat er meer wordt uitgegeven aan personeel om meer woningen te kunnen realiseren in Amersfoort. Amersfoort2014 wees erop dat 28 miljoen aan plannen niet is uitgevoerd, en dat 19 miljoen rijksgeld voor uitgaven in het Sociaal Domein doorgeschoven wordt naar komende jaren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.