Wandelpad dwars door verwoest bos in Leersum: 'We willen heel graag zien wat hier gaat gebeuren'

© RTV Utrecht
Leersum - Welk leven keert terug na verwoesting? Utrechts Landschap gebruikt een stuk bos om dat te gaan ontdekken. Bij de valwind in 2021 is veel bos in en rondom Leersum verwoest. Inmiddels is veel dood hout opgeruimd of zijn bomen herplant, op een strook bij Breeveen na, daar laat de boswachter de natuur de vrije loop.
"Kijk, dit barst van het leven. Het zit helemaal vol eieren van iets..." Boswachter Maarten den Hartigh van Utrechts Landschap trekt een stuk schors van een omgevallen boom en kan zijn enthousiasme maar moeilijk onderdrukken.
Hij ziet natuurlijk wel vaker insecteneieren, larven en andere levende beestjes en dieren, maar het is de plek die het bijzonder maakt. Het stuk bos - Breeveen, tussen het Lombokbos en het Leersumse veld - is de komende jaren een laboratorium voor de boswachter en een kraamkamer voor de natuur.
Hier is de ravage nog precies zoals na de valwind en dat biedt een unieke kans. Een looppad is dwars door het rampgebied aangelegd. "In een klap is toen het hele bos veranderd. Veel is naar de vlakte gegaan. Bomen zijn geknakt, zijn doodgedaan of omgetrokken met wortelkluit er nog aan, daardoor is ineens heel veel variatie ontstaan. Eigenlijk zijn het allemaal verschillende ecosystemen geworden."
Dat levert uniek bos op. Met liggende bomen die weer uit gaan groeien
Boswachter Maarten den Hartigh
Komen er meer of andere insectensoort op af? Of wat te denken van andere zoogdieren of heeft het een effect op de vogelstand in het gebied? De boswachter is benieuwd naar de effecten. "We willen echt heel graag zien wat hier nu gaat gebeuren."
Den Hartigh vertelt dat er wel meer plekken in Nederland zijn waar wilde natuur tot ontwikkeling kan komen, maar nergens zijn die plekken zo groot als hier in Breeveen. "Dat levert uniek bos op. Met liggende bomen die weer uit gaan groeien. Echt heel andere bosbeelden zijn dat. Maar dat we dat nu op deze schaal kunnen is echt uniek."
Breeveen moet de natuurlijke habitat vormen van leven na de ramp. Andere delen van het getroffen gebied zijn opgeruimd of opnieuw ingeplant. "Het is een beetje gek natuurlijk omdat de valwind een heel heftig moment was. Maar voor de natuur is het geweldig interessant en dat is een kans die we willen benutten om te zien wat hier allemaal gaat gebeuren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.