Podcast Stadhuisplein Utrecht: 'Draai de perverse marktwerking in de jeugdzorg terug'

Montfoort - De marktwerking in de jeugdzorg moet onmiddellijk worden teruggeschroefd, alleen op die manier blijft de noodzakelijke zorg voor kinderen beschikbaar. Dat vinden de deelnemers in de podcast Stadhuisplein Utrecht. Het kind is een product geworden en zorgaanbieders hebben te veel commerciële belangen bij zorg en geven hulp aan kinderen die dat helemaal niet nodig hebben.
Wethouder Suzanne Schilderman (D66) presenteerde vorige week de voorjaarsnota van de gemeente Utrecht. Daaruit blijkt dat de er de komende jaren een tekort is van 72 miljoen euro. Dat gat wordt door een groot deel veroorzaakt door de problemen in de jeugdzorg. Schilderman meent dat het huidige zorgstelsel niet meer houdbaar is.
In de podcast Stadhuisplein Utrecht gaan de panelleden in op de constatering van de wethouder. Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) vindt dat er iets ingrijpends moet veranderen in de jeugdzorg. Hij noemt het een 'zorgindustrie' die de afgelopen decennia is opgebouwd. "Het is pervers dat je op zo'n manier zorg biedt. Dus wat mij betreft wordt de marktwerking er onmiddellijk uit geschroefd."
Kwalijk
Oud-wethouder Yet van den Bergh (Leefbaar Utrecht) meent: "De vraag naar jeugdzorg wordt gecreëerd. Het kind is het product waaraan verdiend wordt." De professionele zorgverleners hebben er belang bij als een kind hulp krijgt want dat levert geld op, denkt Van den Bergh. "En dat is kwalijk."
Ook Heleen de Boer vindt dat de marktwerking een heel eind moet worden teruggedraaid. Maar zij benadrukt dat de huidige jeugd het best lastig heeft, met de druk van bijvoorbeeld sociale media. "Het lijkt wel dat ze met veel mensen contact hebben, maar dat is dan in werkelijkheid helemaal niet zo, als je problemen hebt."
Daarnaast praat het panel over de bed-bad-brood-regeling, een sobere opvang voor uitgeprocedeerde asielzoeker. Vorige week liet Den Haag ineens weten dat die regeling wordt afgeschat. Volgens Heleen de Boer, oud-fractievoorzitter van GroenLinks in de raad, werkt die regeling super goed, dus vindt ze het heel gek dat die ineens werd afgeschaft. Een dag later kwam Staatssecretaris Eric van der Burg dan ook weer terug op zijn besluit.
Tenslotte praat het panel over de verbreding van A27 bij Amelisweerd. Is het wenselijk dat er extra verkeer wordt afgewikkeld op de lokale Utrechtse wegen zoals de Waterlinieweg en de Noordelijke Randweg? Het antwoord daarop hoor je in de podcast.