Apocalypse-gevoel in het bos: festival Vuurol brengt theater tussen de takken en muizennesten

Samen een plek delen
Samen een plek delen © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Lage Vuursche - Wat is mijn plek? Is dat een goede plek en kan ik hem delen of niet? Tijdens locatietheaterfestival Vuurol gaat toneelgroep Lef in de bossen bij Lage Vuursche op zoek naar het antwoord. Het verhaal gaat over vier mensen, die allemaal anders reageren als de plek waar ze zijn, bedreigd wordt.
Het podium en de tribune van de Utrechtse toneelgroep is een grote open plek in het bos, waar allemaal dennenbomen zijn omgehakt en boomstronken, struikjes en takken het speelveld bedekken. 'Dit is mijn plek, toch?' is een absurdistische voorstelling die gaat over je plek veroveren binnen een gemeenschappelijke ruimte. Regisseur Marrit Bausch: "Ik vind het zelf heel leuk om jeugdtheater te maken dat voor de hele familie leuk is. Het kan zijn dat je als volwassene denkt aan een plek in het leven, of waar je jezelf kan zijn, maar dat je als kind meer denkt aan je kamer, dat is mijn kamer, of mijn klerenkast, dus dat mag wel alle kanten opgaan."
Theatergroep LEF op Theaterfestival Vuurol
De acteurs en regisseur van Lef hebben zelf de plek mogen kiezen waar ze hun voorstelling gaan spelen. Er waren wel wat restricties, want plekken waar reeën zijn of waar vogels broeden mogen niet gebruikt worden. De ingang moest bijvoorbeeld verlegd worden vanwege een ravennest.
Het spelen in het bos heeft zo zijn uitdagingen, vertelt actrice Evelien Veldboom: "Vorige week konden we niet buiten repeteren omdat het regende. Dat is jammer, maar het is ook wel gaaf dat de regen dat bepaalt. Het terrein is ook veel ruiger dan ik dacht, we staan tussen de takken. En de vorige keer stapte ik in een muizennest, die dingen gebeuren. Maar dat is ook wel de charme van hier spelen."
Scene uit de voorstelling
Scene uit de voorstelling © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen

Ongebaande paden

Het thema van Vuurol is dit jaar Ongebaande paden. De meeste van 18 voorstellingen in de bossen vlakbij kasteel Drakensteyn hebben een maatschappelijk thema dat hier op aansluit. Ook Lef heeft zich hierdoor laten inspireren. Marrit: "We zagen meteen een match met het idee van een dreiging, er is op dit moment ook veel apocalyps-gevoel, door de klimaatverandering bijvoorbeeld, maar ook de vluchtelingencrisis. En ik denk dat het idee van, wat is mijn plek en hoe houd ik dat, of hoe geef ik het misschien weg aan andere mensen die het misschien wel meer nodig hebben, of hoe kan ik het delen, dat gaat over nieuwe paden aanleggen. Gaan we ze samen bewandelen of alleen, en als er zoveel verandert moeten we wel nieuwe paden bewandelen. Vinden we dat leuk, of niet?"
Locatietheaterfestival Vuurol is op 28 en 29 mei. Behalve de theatervoorstellingen is er ook kunst te zien, kinderen kunnen een speurtocht doen.

Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke donderdag rond 13.00 uur en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.