'Leuker dan het Rijksmuseum': deze kinderen zijn superblij met eigen tentoonstelling in IJsselstein

Kinderambassadeur Maarten kijkt zijn ogen uit
Kinderambassadeur Maarten kijkt zijn ogen uit © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
IJsselstein - Ze bedoelen het niet stom, hoor. De 19 kinderambassadeurs van het Museum IJsselstein. Maar een 'normaal' museum vinden ze al gauw "supersaai". Daarom presenteren ze je: hun eigen tentoonstelling. "Eigenlijk mag hier alles. Of nou ja, bijna alles."
Maarten (11) legt het kort uit. "Kijk, hartstikke leuk, dat Van Gogh of het Rijksmuseum. Maar mag je daar kunst aanraken? Niet echt, hè. En dat is juist zo leuk voor kinderen, denken wij." De IJsselsteinse Maarten is één van de 19 kinderen die meedoet aan de kindertentoonstelling 'Druktemakers'. Maandenlang zijn ze bezig geweest om 'm rond te krijgen, en sinds dit weekend is hij voor iedereen te zien.
In maart begon het hele feestje al. Toen werden de kinderen voor het eerst aan professionele kunstenaars gekoppeld. "We kregen dus wel een beetje hulp", geeft Maarten toe. Door het museum lopend wijst hij naar een installatie vól met knopjes. "Dit was ook zoiets wat wij allemaal graag wilden. Soms loop je door een museum, en dan mag je alleen kijken. Hier mag je er juist lekker op drukken."
Zo maakten deze IJsselsteinse kinderen hun eigen tentoonstelling

Knopjes

En inderdaad: er klinkt een soort drum-drum-drum als Maarten op die knopjes drukt. "Leuk, hè?", aldus de trotse ambassadeur. Dat brengt Floor Snijders, projectleider van deze tentoonstelling, een glimlach op het gezicht. "Ja, ze hebben het ontzettend goed gedaan. En leuk feitje is dat zíj juist degenen zijn die de kunstenaars hebben geïnspireerd. Ze hebben nog zo'n vrije kijk op de wereld, dat we daar echt nog wat van kunnen leren."
Het Museum IJsselstein krijgt normaal gesproken een ietwat ouder publiek binnen, weet Snijders. "Ook daarom dachten we: we willen een jonge doelgroep aanspreken. En het bleek een gouden zet om de kinderen zelf mee te laten denken. Ze kwamen met ideeën waar volwassenen zelf misschien niet op zouden komen."
Kijk, die mevrouw staat óók stil bij die bewegende dino
Maarten (11), kinderambassadeur
Een paar voorbeelden: leuk, een kunstwerk van Lego. Maar: waarom mag je dan zélf niet Lego-en? "Nou, daarom staat hier nu ook een bak vol Lego", wijst andere kinderambassadeur Fenna (11). Ze loopt het blokje af. "En dáár zie je bloemen in een vaas staan. Dan kun je denken: leuk, ofzo. Maar hier gaat het een stapje verder. Je mag zelf die bloemen natekenen en je eigen kunstwerk maken."

Soort luchtkasteel

Eén van de hoofdattracties volgens Fenna: de iglo van luchtzakken. Die staat buiten het museum, waar je zelfs doorheen mag lopen én die je - hoe kan het ook anders - ook mag aanraken. "We wilden een soort luchtkasteel maken, en toen kwam de kunstenaar op een iglo. Die hebben we toen gebouwd. Cool, hè?"
Wat in deze tentoonstelling vooral naar voren komt: een museum hoort volgens deze kinderen "leuk" te zijn. En - wijst Maarten - stiekem vinden volwassenen dat ook veel fijner. "Zie je hoeveel oude mensen door het museum lopen? Kijk, die mevrouw staat ook stil bij die heen en weer bewegende dino. Dat is toch een stuk leuker dan alleen maar een beetje kijken naar een stilstaand ding?"

De tentoonstelling 'Druktemakers' is nog tot en met 17 september 2023 te zien in het Museum IJsselstein (MIJ).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.