Vrijwilligers Rode Kruis helpen politie bij zoeken naar vermisten

© Rode Kruis
Provincie Utrecht - Zoekteams met vrijwilligers van het Rode Kruis gaan landelijk ingezet worden om de politie te helpen bij het zoeken naar vermiste personen. Dit burgerhulpnetwerk heet Ready2Help en bestaat inmiddels uit ongeveer 100.000 mensen. De teams worden getraind om gericht te zoeken zonder bewijsmateriaal of belangrijke sporen te vernietigen. Vanavond krijgen vrijwilligers een zoektraining in Utrecht, meldt het Rode Kruis.
De zoekteams moeten bij een vermissing snel samenkomen om in één of meerdere gebieden te kunnen zoeken. Zo heeft de politie "extra ogen en oren om snel een eerste zoekslag te slaan" zegt het Rode Kruis. Een snelle start van de zoektocht en goede coördinatie verhogen de kans om de vermiste persoon terug te vinden. Per keer worden vijf tot tien vrijwilligers opgeroepen.
Zo'n team van de noodhulporganisatie was de afgelopen jaren al actief in de regio Rotterdam-Rijnmond. Omdat dit goed werkte worden de teams nu in het hele land opgezet. De eerste teams komen in de politieregio's Midden-Nederland en Noord-Holland, daarna volgen andere eenheden.
"Het is goed nieuws dat we na een aantal goedlopende lokale zoekacties dit nu samen met de politie landelijk kunnen opzetten", zegt Heleen van den Berg, waarnemend directeur Nationale Hulp van het Rode Kruis. "Het is belangrijk dat een zoekactie snel van start gaat om de kans van slagen te vergroten. We verwachten dat we in de loop van 2024 door heel Nederland zoekteams operationeel hebben."
Nicole van Batenburg over Ready2Help
De afgelopen jaren hebben deelnemers van het burgernetwerk ook al geholpen met het vullen van zandzakken tijdens de overstromingen in Limburg en in coronatijd sprongen ze bij in de ziekenhuizen. Woordvoerder Nicole van Batenburg van het Rode Kruis legt uit dat het dus niet alleen om vermissingen gaat, maar ook om "handjes die nodig zijn als er een noodsituatie is".
Iedereen kan zich volgens haar aanmelden. "Het mooie aan deze vorm van vrijwilliger zijn is dat het best wel laagdrempelig is. Je hoeft geen hele opleiding te volgen, zoals dat wel bijvoorbeeld nodig is als je eerste hulp wil gaan verlenen. Je hoeft hier alleen maar een instructiebijeenkomst voor bij te wonen en dan sta je geregistreerd in het systeem. En het is natuurlijk ontzettend mooi als er een hele grote pool van mensen is. Hoe meer mensen je hebt, hoe groter de kans is dat er iemand bereid is om te komen helpen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.