Burgemeesters mogen door nieuwe wet huizen sluiten bij dreiging aanslag

© Koen Laureij
Utrecht - Burgemeesters krijgen de wettelijke bevoegdheid om huizen te sluiten, bijvoorbeeld als er kans is op een aanslag of als er wapens in de woning zijn gevonden. De Tweede Kamer stemt vandaag in met een wetsvoorstel, dat regelt wanneer een burgemeester bewoners tijdelijk uit huis mag zetten. Dat meldt de NOS.
Volgens de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma zal altijd per situatie worden bepaald of het echt nodig is een huis te sluiten: "Het is een van de meest ingrijpende bevoegdheden die je als burgemeester hebt, daar mag je niet lichtzinnig mee omgaan. Maar als er echt gevaar dreigt voor buren of argeloze voorbijgangers, moet je soms dit soort maatregelen nemen."
Ook nu al mogen burgemeesters huizen sluiten wanneer er acuut gevaar voor de openbare orde dreigt, schrijft Dijksma vanochtend ook op Twitter. "Maar op basis van een noodbevel en dat is niet een heel sterke basis voor zo’n ingrijpende maatregel. Goed dat dit voorstel er nu ligt. Hoop op grote steun van het parlement."

Golf van aanslagen

Explosies en aanslagen met brandbommen zijn inmiddels een structureel probleem, ook in onze regio. Onlangs werd een woning in Amersfoort in een dag tijd twee keer het doelwit van een aanslag. Alleen al in de afgelopen maanden pleegden criminelen ook aanslagen in Vianen, Vleuterweide en IJsselstein. Justitie sprak in maart nog van een nieuwe trend waarbij criminelen intimideren met fors geweld. De uitvoerders zijn vaak jonge jongens die niet doorhebben welk risico ze lopen voor een kleine beloning.
Door een woning tijdelijk te sluiten, proberen burgemeesters het gevaar voor bewoners en de omgeving af te wenden en de rust terug te brengen in de buurt. Maar volgens meerdere burgemeesters in de regio zijn meer maatregelen nodig. In december vroegen ze al om meer middelen en meer geld om de golf van aanslagen aan te kunnen pakken.
"Cameratoezicht kost tonnen en het kost ook heel veel menskracht om alle beelden te bekijken", verduidelijkt Dijksma bij de NOS. De politie heeft niet de capaciteit om alle dreigingen op te sporen en aanslagen te voorkomen. "Eigenlijk wil je dit soort criminaliteit voor zijn, maar we lopen toch vaak achter de feiten aan." Verder moet het volgens de burgemeesters makkelijker worden om informatie uit te wisselen tussen Openbaar Ministerie en gemeenten, zodat op tijd maatregelen genomen kunnen worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.