Klimaatactivisten wandelen langs A12 in aanloop naar blokkade

© RTV Utrecht
Utrecht - Extinction Rebellion wandelt vandaag naar Utrecht, op weg naar Den Haag. De klimaatactivisten begonnen de tocht zondag in Arnhem en willen zaterdag in Den Haag zijn, de dag dat ze opnieuw de A12 willen blokkeren. Met de blokkade van de snelweg demonstreert Extinction Rebellion tegen subsidies van de overheid aan de fossiele industrie.
Vandaag gaat de wandeling van Maarn naar Utrecht en morgen vanaf Utrecht naar Woerden. Ze leggen de afstand naar Den Haag af in zeven etappes, waarbij ze via wandelpaden en ventwegen in grote lijnen het tracé van de A12 volgen.
“We hebben dit opgezet voor mensen die kennis willen maken met Extinction Rebellion", zegt Corien, die de tocht organiseert. "We hebben elke dag een route uitgestippeld van station naar station. Dit is de derde loopdag. Mensen kunnen hele of halve dagen meelopen en het doel is om naar Den Haag te lopen om daar zaterdag de A12 te blokkeren. Vandaag lopen we langs de Triodos bank in Driebergen en die mensen heten ons welkom en delen lunch uit omdat ze onze doelen steunen.”
Het is de zevende keer dat Extinction Rebellion de A12 wil blokkeren. Bij de laatste demonstratie op 11 maart werden uiteindelijk zo'n zevenhonderd actievoerders aangehouden. De gemeente wil dat de actiegroep op een andere plek demonstreert, omdat een blokkade van de snelweg gevaarlijk en tegen de wet is. De laatste keren wilde Extinction Rebellion dat niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.