Baarnse boer voor de rechter om omgekeerde vlaggen: 'De regering heeft de oorlog verklaard aan de boeren'

© RTV Utrecht
Baarn - Wanneer je dicht bij de acht rood-wit-blauwe vlaggen langs de A1 bij Baarn komt, valt al snel op hoe gerafeld ze zijn. Zes van de vlaggen hangen omgekeerd. Eén vlag hing eerst omgekeerd, maar het bovenste lusje is geknapt waardoor hij nu weer recht hangt en er hangt een Franse vlag. De vlaggen zijn het stille protest van boer Arno Huurdeman. Hij hing ze in augustus 2022 op. "De regering heeft de oorlog verklaard aan de boeren. Mijn buurman heeft zich verhangen in zijn melkput omdat hij het niet meer zag zitten."

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.

De provincie Utrecht wil dat de boer de vlaggen verwijdert. Doet hij dat niet, dan volgt een dwangsom van maximaal 4000 euro. De vlaggen passen volgens de provincie niet in een 'Gebied landschappelijke waarden.' Tot nu zijn ze gedoogd, maar het is volgens de provincie tijd om de vlaggen te verwijderen.

Technische versus sentimentele discussie

Voor boer Arno hebben de vlaggen een sentimentele waarde. "Door de vlaggen op zijn kop maak ik vreedzaam mijn punt. Als ik op de trekker stap word ik 'trekkertuig' genoemd. Zou ik dingen doen die niet mogen dan noemt men dat 'trekkerterroristen'. Hoe moet ik mijn punt maken terwijl deze vlaggen vreedzaam zijn?"
De provincie brengt daar allerlei technische argumenten tegenin. In de zogeheten Interim Omgevingsverordening staat hoe je buiten de bebouwde kom je mening mag uiten met vlaggen, spandoeken en borden. Wil je je gedachten en gevoelens uiten, dan dien je dit te doen met een bord. Niet met een vlag. En mocht de boer zijn actie zien als een manifestatie, dan voldoen de vlaggen van boer Arno niet aan de eisen. Ze staan te ver van zijn erf en het gaat ook niet om een actieve manifestatie van beperkte tijd. Mocht de rechter vinden dat er wel sprake is van een manifestatie, dan zijn er overigens maximaal vier vlaggen toegestaan volgens de verordening.
Daarnaast is de provincie bang voor wanordelijkheden, vertelt de jurist van de provincie. "Als we niet handhaven op vlaggen, borden en spandoeken dan vindt er een verrommeling van het landschap plaats. Als we in dit geval niet zouden handhaven, dan kunnen we dat in andere zaken ook niet doen. Dat is oneerlijk."

Vrijheid van meningsuiting

Het is de eerste keer dat er geprocedeerd wordt voor het recht om de omgekeerde vlag in een weiland te hangen. Het besluit van de rechtbank Midden-Nederland kan dan ook gevolgen hebben voor protestvlaggen in heel het land. De rechter stelt daarom kritische vragen aan de provincie Utrecht.
"Ik zie dat u bijna al het gebied buiten de bebouwde kom aanduidt als 'Gebied landschappelijke waarden.' Welke mogelijkheid heeft iemand dan om met een vlag in een weiland zijn mening te uiten? Als het op basis van deze verordening niet mogelijk is om met een vlag je mening te uiten, dan klopt de verordening niet. Dat is in strijd met de grondwet en de vrijheid van meningsuiting."
Op 30 mei doet de rechtbank schriftelijk uitspraak. Mocht de beslissing in het nadeel van de boer uitvallen, dan heeft hij nog één dag om de vlaggen weg te halen. Boer Arno zal daar dan gehoor aangeven. "Als ik verlies, haal ik ze weg. Wat moet ik anders? Maar ik hoop dat we met deze rechtszaak een statement kunnen afgeven voor de rest van de boeren. Het liefst laat ik alle acht vlaggen hangen. Maar met vier ben ik ook al blij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.