Dankzij Iris wordt deze lelijke Maarssense tunnel een kleurrijk kunstwerk, en iedereen mag helpen

© RTV Utrecht / Sibel Önemli
Maarssenbroek - Wat doe je als de wijk waar je naartoe bent verhuisd niet bepaald een pareltje blijkt te zijn? Voor Iris Boersma-Wessels was het een grote schok toen ze drie jaar geleden van Utrecht naar Maarssen verhuisde en zag hoe verloederd de tunnels waren. In plaats van direct weer haar biezen te pakken, besloot ze er werk van te maken. Met behulp van een kunstenaar wordt de boel nu opgeknapt. En iedereen uit de buurt mag meehelpen.
"Eén ding wat ik in deze buurt écht heel lelijk vind, is de tunnel", vertelt Iris. Al wandelend laat ze zien hou verouderd en vergeeld het allemaal is. Niet echt een visitekaartje vindt ze. Ze laat het er niet bij zitten en klopt aan bij de gemeente. Daar dient ze een aanvraag in om de boel op te knappen, en ze krijgt groen licht.
Kunstenares Carin Sleurink wordt gevraagd om met een ontwerp te komen. Carin is geen onbekende in onze provincie; zij fleurde eerder al tunnels en gebouwen op in bijvoorbeeld Nieuwegein. Over een ontwerp voor de tunnel in Maarssen hoeft ze niet lang na te denken. "Er was gevraagd of ik een brug wilde slaan tussen de wijken Bloemstede en Duivenkamp. Uiteraard zitten er in het ontwerp dan duiven en bloemen."
Het ontwerp is bovendien zo gemaakt, dat buurtbewoners makkelijk kunnen helpen. "We hebben het bewust grafisch gehouden, ofwel geometrische vormen en driehoeken zodat mensen mee kunnen helpen met inschilderen maar dat je toch vrij bent om er vormen te kunnen maken. Want niet iedereen kan netjes schilderen. Daarbinnen krijgen mensen wel een stukje om hun eigen werk en tekening te maken en hun eigen creativiteit naar boven te halen.''
© RTV Utrecht / Sibel Önemli
Want dat is een belangrijk onderdeel van dit 'community art project': dat iedereen de handen uit de mouwen kan steken. "Want dan is het ook ván de buurt, mét de buurt." En dus staat Carin deze dinsdagochtend met een bestelbusje vol potten verf, kwasten en een poster van het design bij de tunnel. "Iedereen kan een rol pakken die bij hem of haar past, ik begeleid het als kunstenaar", legt Carin uit.

Liefhebbers kunnen elke dinsdag, donderdag en zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur bij de fietstunnel tussen Bloemstede en Duivenkamp terecht om een handje te helpen. Kunstenares Carin Sleurink zal aanwezig zijn.

Die persoonlijke inbreng van buurtbewoners, is nu al zichtbaar. "Bij de opening afgelopen zaterdag vroeg een Bulgaarse vrouw die er met haar kinderen was of ze een Bulgaarse traditie op de muur mocht schilderen. Ik zei natuurlijk, we wonen hier met elkaar. Later vroeg een Turkse vader dat ook die de Turkse vlag heeft geschilderd. Dat is zo mooi." Sommige mensen vinden het volgens haar eng om te starten maar zijn na afloop zo trots als ze een vlak hebben geschilderd. Maar de creativiteit kent wel grenzen. "Je wil niet dat het shockerend is of dat het mensen aanstoot geeft." Ze houdt het dan ook allemaal in de gaten.
© RTV Utrecht / Sibel Önemli
Iris is nu al blij. Jong en oud, kinderen met ouders, iedereen is enthousiast, vertelt ze. "Afgelopen weekend was het net een festivalsfeer, iedereen was lekker bezig, er was muziek en er waren hapjes." En ook deze dinsdag ontbreken de versnaperingen niet. Naast de potten verf stalt Carin meerdere kannen thee en koffie en koekjes op de eigen meegebrachte tafel uit. "Soms komen er ook mensen om alleen even te babbelen, dat is ook gezellig." De planning is om de tunnel binnen een maand af te hebben. Maar Iris en Carin weten ook dat het afhankelijk is van de opkomst én het weer.

Alle tunnels opvrolijken

Voor Iris is dit nog maar het begin. "Hierna gaan we de tunnel bij Boomstede aanpakken", zegt ze. Want ook die kan volgens haar een make-over gebruiken. En het helpt ook nog voor je veiligheidsgevoel, vult Carin aan. "Tunnels geven snel een gevoel van onveiligheid. Als je vrolijke kleuren aanbrengt kan je het gevoel wel een beetje voor de gek gehouden. Dan krijg je meer het gevoel van: joh het is toch eigenlijk wel gezellig als ik doorheen loop. Ondanks dat het dezelfde tunnel is."
© RTV Utrecht / Sibel Önemli

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Stichtse Vecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.