Waarom Decathlon Vredenburg verdwijnt: 'Ze kiezen voor de goedkope vierkante meters’

© RTV Utrecht
Utrecht - Nog even snel een luchtbed halen voor de vakantie of een tentje voor een festival, maar ook skikleding, zwemspullen, wandelschoenen of een basketbal. Utrechters kunnen hiervoor binnenkort niet meer bij Decathlon Vredenburg terecht. De winkel in het centrum gaat dicht, klanten moeten vanaf augustus naar de andere Utrechtse vestiging in The Wall, het winkelcentrum in Leidsche Rijn.
Het vertrek van de goedkope sportwinkel maakt de tongen los. "Niet zo vreemd, ondernemen in de binnenstad wordt door de gemeente zo onaantrekkelijk mogelijk, zo niet onmogelijk gemaakt", reageert iemand onder het artikel. En iemand anders zegt: " Jammer, ik zal voor die tijd een yogamat gaan halen."
“Het is ontzettend jammer”, zegt Tom Broekman als reactie op het vertrek van Decathlon Vredenburg. Broekman is bestuurslid bij Centrum Management Utrecht en voorzitter bij Vereniging van Commercieel Onroerend goed eigenaren Utrecht Centrum (VCOC), die belangen van eigenaren van commercieel onroerend goed behartigen.
“Planologen hebben in de vorig eeuw bedacht dat er veel vierkante meters bij konden voor winkels in Utrecht. Maar daarbij is geen rekening gehouden met de ontwikkelingen in de digitale wereld, zoals online winkelen. Bovendien heeft de komst van het winkelgebied in Leidsche Rijn centrum en The Wall gezorgd voor concurrentie voor de binnenstad. Daar kon je op wachten. Dit is het effect van het niet bijstellen van beleid.”
Winkelcentrum The Wall in Leidsche Rijn is in 2018 voor 49 miljoen euro verkocht aan private beleggers Urban Interest en Built to Build. Decathlon heeft daar ook een vestiging en de winkelhuur zal daar veel lager zijn dan in de binnenstad, denkt Tom Broekman. “Decathlon kiest nu voor de goedkope vierkante meters op een locatie die goed bereikbaar is.”

'Combinatie van factoren'

"Dit soort zaken zijn altijd een combinatie van factoren", zegt Kitty Koelemeijer, retaildeskundige verbonden aan Nyenrode Business Universiteit. "Decathlon zit al met een andere vestiging redelijk dicht in de buurt. Ze verkopen spullen die niet altijd makkelijk op de fiets of in de trein te vervoeren zijn. En als dan blijkt dat zo'n winkel onvoldoende bijdraagt aan het resultaat, aan het geheel, dan is het een begrijpelijke beslissing."
Koelemeijer denkt niet dat het een "zuiver financiële" beslissing is. "Je kan goed besluiten om een winkel open te houden als er een publiek komt dat jou op een andere manier niet weet te vinden. Maar als dat ook niet zo is, dan moet je je conclusies trekken."

Grote winkelpanden

Of het prominente pand aan het Vredenburg weer snel gevuld zal zijn, is de vraag. In de Lange Viestraat, die in het verlengde van Vredenburg ligt, staan meerdere panden leeg. Opvallend, aangezien cijfers tonen dat leegstand in binnensteden minder wordt.
Tom Broekman maakt zich er in elk geval geen zorgen over. “Dat lijkt misschien zo," zegt hij over de grote panden die leegstaan, "maar er wordt ook veel ontwikkeld. Er is veel dynamiek in de stad; het gebied rondom de Oudegracht en de Lange Elisabethstraat blijft heel aantrekkelijk. Bovendien stijgt het aantal passanten voor Utrecht nog steeds.”
Toch denkt Koelemeijer dat het met name voor grote panden nog wel eens lastig kan worden om een nieuwe huurder te vinden. "Er zijn weinig grote winkelketens die nog niet voorzien zijn van een onderkomen. Als ze echt niet te vullen blijken, dan moet je misschien de bestemming veranderen en er (gedeeltelijk) wonen of kantoren van maken."
De eigenaar van het pand aan het Vredenburg heeft nog even om een nieuwe huurder te vinden, Decathlon sluit pas half augustus. En Broekman wil wel alvast een suggestie doen: hij zou graag een modewinkel zien op die plek. “Ik zou het mooi vinden als Uniqlo er komt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.