Betaald parkeren op P+R Breukelen om vakantiegangers te weren, forens de dupe

© RTV utrecht
Breukelen - Een parkeerplek vinden bij treinstation Breukelen, het is niet gemakkelijk. Vaak staat het er vol. Niet zo gek eigenlijk, want parkeren bij het station is gratis. Maar daar gaat verandering in komen. Binnenkort moet je bij station Breukelen gaan betalen. Goed idee vinden veel mensen en lokale politieke partijen, maar er is ook een nadeel.
"Ja het is echt druk hier", vertelt een vrouw die rond het middaguur nog net een plekje heeft kunnen vinden op P+R 2 aan de achterkant van station Breukelen. "Voor een dagje leuk winkelen in Utrecht mag je hier drie keer rondrijden en dan ben je nog niet klaar."
Net als zoveel mensen zet de vrouw haar auto hier neer om vervolgens de trein te pakken en een dagje te gaan shoppen in de grote steden in de buurt. Ook voor forenzen die de file willen mijden is de parking populair. Daarnaast weten veel vakantiegangers die vanaf Schiphol vliegen de parkeerplaats te vinden. Zij zijn zo op de luchthaven en zetten de auto hier soms weken gratis neer.

Lange files

Als het aan de provincie Utrecht ligt gaat dat veranderen. De provincie, die eigenaar is van de parkeerplaatsen rondom het station, wil betaald parkeren gaan invoeren. Op zich een goed idee, vinden lokale politieke partijen, al hebben ze ook een kritische kanttekening. "D'r zit een grote 'maar' aan", zegt Lukas Burgering, fractievoorzitter van de PvdA in de gemeente Stichtse Vecht. "Het betekent namelijk dat mensen die voor hun werk de trein moeten pakken, uit Kockengen, Vreeland en Breukelen bijvoorbeeld, opeens op hele hoge kosten worden gejaagd."
Een bijkomend effect, vreest Burgering, is dat forenzen de trein links laten liggen en hun hele woon-werktraject met de auto afleggen. "Dan worden de files alleen maar langer, daar heeft niemand wat aan."

Twaalf uur gratis

De PvdA doet daarom samen met D66 een voorstel om de eerste twaalf uur parkeren gratis te maken. Zo worden forenzen tegemoet gekomen en vakantievierende langparkeerders geweerd. Burgering: "Zo moeilijk moet dat niet zijn toch? Je hebt ook parkeergarages waar je de eerste vier uur gratis kan staan. Als een computer vier uur aankan dan moet ie toch ook twaalf uur aankunnen. Dat lijkt me gewoon een kwestie van instellen bij de betaalautomaat en dan heeft niemand een probleem."
De vraag is of de provincie daar ook zo over denkt, want op deze manier worden wel veel parkeerinkomsten misgelopen. De PvdA gaat het parkeervoorstel volgende week inbrengen in de gemeenteraad. Als een meerderheid van de raad akkoord is dan moet de verantwoordelijk wethouder bij de provincie aankloppen om erop aan te dringen het tijdelijk parkeren bij station Breukelen gratis te maken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.