Coronafonds van UMC Utrecht-chirurgen stopt: 180 keer bedrag uitgekeerd aan zieke zorgmedewerker

Een coronazelftest. Archief.
Een coronazelftest. Archief. © Tobias Bos
Utrecht - Het fonds dat werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die tijdens de coronacrisis zelf ernstig ziek werden, heeft zo'n 180 keer een bedrag uitgekeerd. Dat is bekendgemaakt nu het fonds wordt opgeheven.
De beheerder van het fonds, de Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (Zwic), maakt de balans op nu het ophoudt te bestaan. In totaal kregen 154 zorgmedewerkers die erg ziek werden nadat ze corona hadden gekregen een geldbedrag van 30.000 euro. De nabestaanden van 26 medische werknemers die overleden aan het virus kregen 50.000 euro. Er blijft nog 1 miljoen euro over: dat gaat naar Stichting Long COVID, voor mensen die langdurige klachten overhielden aan hun besmetting met corona.
Het Zwic-fonds werd in 2020 opgericht door chirurgen Marijn Houwert en Sander Muijs van het UMC Utrecht. Zij wilden iets doen voor zorgverleners die zelf ziek werden tijdens de coronacrisis en besloten een oproep te doen om geld in te zamelen.
Tot verbazing van de chirurgen leverde dat in korte tijd 4,4 miljoen euro aan donaties op. Het ministerie van Volksgezondheid zegde toe het bedrag te verdubbelen tot een maximum van 10 miljoen euro. Het fonds besloot zich te richten op een specifieke doelgroep: medisch personeel dat zelf op de intensive care terecht was gekomen of nabestaanden van verzorgend personeel dat aan de ziekte was overleden. Dit was gedaan zodat er snel geld kon worden verstrekt, vertelde Houwert. "We willen er zijn voor de zwaarst getroffen zorgverleners. Dus we hebben gezegd 'voor intensive care of overlijden'. We willen niet eindeloos testen hoeveel procent iemand arbeidsongeschikt is of wat de longfunctie is."
Anderhalf jaar na het uitbreken van de pandemie bleek minder medisch personeel ziek te zijn geworden dan voorspeld. Het RIVM rekende uit dat 32 medewerkers in de zorg aan covid waren overleden en dat er 1039 in het ziekenhuis werden opgenomen. Het fonds had dus teveel geld in kas. 5 miljoen euro werd teruggegeven aan het ministerie van Volksgezondheid. Daarna werd er zoveel mogelijk geld uitgekeerd aan mensen die zich hadden gemeld. Wat overbleef, 1 miljoen euro, gaat naar Stichting Long COVID.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.