Groene en maatschappelijke bedrijven krijgen in Utrecht een streepje voor

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Utrecht wil de komende jaren inzetten op een groene economie waarbij iedere Utrechter kansen krijgt. Ongeacht leeftijd, afkomst of opleidingsniveau. Dat staat in een actieplan dat wethouder Susanne Schilderman vandaag presenteert. Hoe de Utrechtse bedrijven scoren op maatschappelijke doelen gaat Utrecht als eerste gemeente in Nederland bijhouden met een monitor.
"Over het algemeen gaat het heel goed met de Utrechtse economie", zegt wethouder Schilderman. Maar niet iedereen profiteert ervan. "Voor veel ondernemers zijn er veel uitdagingen die opstapelen. Vooral bij kleine ondernemers zien we dat ze zichzelf erg weinig uitbetalen. Een kwart betaalt zichzelf zelfs onder bijstandsniveau uit." De gemeente gaat dus ondernemers extra helpen via Ondernemers Centraal. Hierbij helpen ze ondernemers met toekomstplannen en adviseert de gemeente bij financiële problemen.

Utrechtse economie

Uit de Utrecht Monitor blijkt dat Utrecht het hoogst scoort op de EU-ranglijst van economisch competitieve regio's. In Utrecht woont de hoogstopgeleide beroepsbevolking. Er zijn 301.000 banen voor 362.000 inwoners. De arbeidsmarkt is het krapste van Nederland. Utrecht heeft de grootste tekorten binnen de zorg. Uit de cijfers blijkt ook dat ondernemers steeds vaker in de problemen komen door bijvoorbeeld de coronacrisis, Oekraïne-oorlog, inflatie en energiecrisis. Dat leidt tot meer financiële zorgen en betalingsproblemen.

"Er zijn op veel vlakken personeelstekorten maar toch zijn er mensen die nog langs de kant staan", zegt Schilderman. "We willen zorgen dat die mensen ook mee kunnen doen." Zo wil de gemeente discriminatie op de arbeidsmarkt tegengaan, werkzaamheden anders inrichten en mensen sturen richting plekken waar de personeelstekorten het grootst zijn zoals in de zorg en de bouw. Om dat te bereiken zet de gemeente onder meer in op om- of bijscholing.
De organisatie Zorgversterkers biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid aan om een snuffelstage te doen in de zorg of betaald werk te doen naast een opleiding, om mensen de zorg in te trekken. De gemeente wil ook Utrechters helpen met digitale vaardigheden omdat er steeds meer banen zijn waarbij deze nodig zijn. De focus moet meer liggen op vaardigheden en minder op opleiding en behaalde diploma's.

Groen groeien

In de plannen van de gemeente staat verder dat er ingezet gaat worden op een groene en duurzame economie. Utrecht wil dus vooral bedrijven die daarop inzetten een plekje geven in de stad. "We rollen de groene loper uit", zegt Schilderman. "Bedrijven die bijdragen aan een eerlijke en groene samenleving hebben een streepje voor."
"Er is geen zwarte lijst van bedrijven waar je niet op mag staan. Maar ik zie veel bedrijven die wel willen verduurzamen maar ze weten niet hoe. Dus als er een bedrijf hier aanklopt dat zich wil vestigen maar die transitie nog niet heeft gemaakt dan is dat bij uitstek een bedrijf waar we het gesprek mee aangaan."
De wethouder is niet bang om bedrijven af te schrikken. "Ik merk vooral dat bedrijven enthousiast worden van een plek die laat zien waar ze voor staan. We zijn een gezonde, duurzame en ambitieuze stad en veel bedrijven willen daar bij horen."

Nieuwe Economische Index

Als eerste gemeente in Nederland gaat Utrecht de groene voortgang monitoren met de Nieuwe Economie Index (NEx). "We meten de mate waarin een bedrijf eerlijke lonen betaalt en de mate waarin duidelijk is waar de spullen vandaan komen en of daar een eerlijke prijs voor is betaald", geeft Schilderman als voorbeeld.
Wethouder Schilderman over hoe de Nieuwe Economische Index werkt:
Wethouder Schilderman over de Nieuwe Economische Index (NEx)
Om die informatie te verzamelen schakelt de gemeente een onderzoeksbureau in en wordt er bijvoorbeeld een enquête gehouden. De wethouder heeft vertrouwen in de bereidheid van de Utrechtse ondernemers. "Mijn ervaring is dat ondernemers al best veel doen en er transparant over willen zijn want het zegt ook iets over je bedrijf."
Elk jaar zal het actieplan worden geëvalueerd en waar nodig aangepast worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.