Wat moet je doen als je een wolf tegenkomt? (En wat juist niet)

© Bas van der Laak
Amerongen - De wolf wordt steeds meer gezien in de regio Utrecht. Wat moet je doen als je een wolf tegen het lijf loopt en wat vooral niet? Volgens dierecoloog Hugh Jansman is er weinig reden tot paniek, maar hij heeft wel tips.
De kans dat je een wolf tegenkomt wordt steeds groter, want de wolvenpopulatie groeit. "Nu de hoefdieren (herten en zwijnen) ook in grote aantallen aanwezig zijn, is het logisch en natuurlijk dat de wolvenpopulatie groeit. Dat is de natuurlijke vijand van de hoefdieren", vertelt Jansman van de Wageningen Universiteit.

Jonge dieren

"Vanmorgen tijdens een rondje mtb-route Amerongen liep er een wolf een stuk mee met een vriendin van mij die daar in haar eentje fietste. Doodsbang natuurlijk", schreef een regiogenoot gisteravond op Twitter. Maar wat moet je eigenlijk doen als dat gebeurt? Of als de wolf zelfs achter je aankomt?
"Dat kan best voorkomen", zegt Jansman. "Het is volstrekt natuurlijk gedrag. Jonge dieren zijn heel nieuwsgierig. De wolf die in Utrecht gezien is, is vrijwel zeker een jong dier. Je kunt het vergelijken met een puber. Die wil zelf nog een beetje ontdekken. Er wordt bij zo'n fietser even gekeken: wat is dat?"
Je hoeft je geen zorgen te maken, want de kans dat de wolf je aanvalt is heel klein, zegt Jansman. "Sommige mensen zeggen: geniet en maak een mooie foto. Het is een hele unieke ervaring. Je hoeft er echt niet bang voor te zijn." Als een jonge wolf op afstand een stukje meeloopt, is dat dus natuurlijk gedrag.
Maar als je het idee hebt dat een wolf je gaat aanvallen, dan moet je anders reageren. Jansman: "Maak lawaai en gebaren. Laat de wolf zien dat je niet bang voor 'm bent en dat je groot bent en in staat om je te verweren. Dat je er niet van gediend bent dat die wolf dichterbij komt." Jansman lacht. "Eigenlijk hetzelfde wat je moet doen als een irritant mens achter je aankomt."

Wel afstand, niet voeren

De Rijksoverheid adviseert 100 meter afstand te houden van de wolf. "Dat is een adviesafstand, die wordt in omliggende landen gehanteerd. Voor een Schotse hooglander wordt 25 meter gehanteerd bijvoorbeeld", zegt Jansman ter vergelijking. "Zelf zal die wolf niet snel dichtbij komen. En als die dat wel doet, dan is het een oranje vlag."
Vooral als de wolf gevoerd wordt en op die manier gaat wennen aan mensen, kan het gevaarlijk worden, zegt Jansman. "Een wild dier heeft een natuurlijke schuwheid naar mensen. Stel dat een mens voer aanbiedt aan de wolf, dan reageert hij de eerste keer schuw, de tweede keer verwacht het dier al wat en de derde keer duikt hij boven op je. Ik chargeer natuurlijk. Maar ze kunnen dan opdringerig worden, omdat ze iets verwachten."
"Je moet de wolf zeker niet voeren, proberen te aaien of te lokken. Hou zelf verantwoord afstand van het dier", zegt Jansman. De organisatie 'Wolven in Nederland' heeft nog een tip voor mensen met honden die de wolf tegenkomen: "Houd je hond aan de lijn en dichtbij je, blijf rustig en kalm en praat hardop en duidelijk tegen het dier. We zien dat het dier dan doorloopt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.