Oplossing voor woningnood in Lopik: wonen in een omgebouwde schuur

© RTV Utrecht
Lopik - Zoals in elke gemeente hebben jongeren in Lopik veel moeite met het vinden van een eigen huis. De lokale PvdA en Landelijk Lopik willen het woningtekort in de gemeente aanpakken door het wonen in omgebouwde schuren en boerderijen mogelijk te maken.
Raadslid Rik Dekker van de PvdA vindt dit een goed idee om zo jongeren in de gemeente in elk geval de komende jaren op weg te helpen naar een eigen woonruimte. "Het liefst wil je natuurlijk een fatsoenlijke woning, tegelijkertijd duurt het nog jaren voordat de huidige bouwprojecten klaar zijn. Om die tijd te overbruggen zou het een optie kunnen zijn om de schuren en bijgebouwen in ons buitengebied om te bouwen tot tijdelijke woonruimte."

Niet alleen voor jongeren

Op dit moment is deze oplossing nog niet mogelijk, want de provincie Utrecht wil geen verstedelijking in het buitengebied. "En het ombouwen van schuren en gebouwen tot woning wordt nu gezien als verstedelijking", zegt Dekker. Volgens het raadslid is de gemeente wel met de provincie in gesprek om de mogelijkheden te bespreken.
Naast het ombouwen van schuren zou het ombouwen van agrarische bedrijven volgens de PvdA ook een oplossing bieden voor het tekort aan seniorenwoningen. "Er zijn in onze gemeente vast boeren die willen stoppen met hun bedrijf en bijvoorbeeld geen opvolgers hebben. Als je die stallen ombouwt kan je daar mooie seniorenwoningen realiseren." Senioren zouden dan in de eigen gemeente kunnen blijven wonen en hoeven niet naar IJsselstein of Schoonhoven.
Het is wel een project van de lange adem, want de provincie moet zoals gezegd nog meewerken. "Dit is niet in een jaar geregeld", aldus Dekker. In juni is er een inwonersavond georganiseerd door de PvdA en Landelijk Lopik om samen met inwoners te praten over dit plan. Wie vindt dit een goed plan en wie heeft er ruimte over? Dekker hoopt dat de provincie instemt met de plannen, want een alternatief is volgens hem bouwen in het groen. "Dat zou zonde zijn want dan verliezen we natuur en landbouwgrond."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.