Team NL voor de Invictus Games gepresenteerd in Doorn: 'Ze inspireren anderen om over hun problemen te praten'

Team NL voor de Invictus Games gepresenteerd in Doorn: 'Ze inspireren anderen om over hun problemen te praten'
Team NL voor de Invictus Games gepresenteerd in Doorn: 'Ze inspireren anderen om over hun problemen te praten' © RTV Utrecht
Doorn - “Dit is de benjamin uit ons team”, vertelt een veteraan tegen zijn familie wanneer hij een sporter voorstelt. “Hé, zonder mij kun je niet eens meedoen, dus ik zou even dimmen”, grapt de ‘benjamin.’ “Ik kan wel meedoen, maar dan moet ik ook m’n hand eraf hakken.” De verslaggever schrikt en kijk naar de zwaar getatoeëerde arm van de veteraan. Hij mist inderdaad zijn hand. “Hahaha”, lacht hij vrolijk en ontspannen. Dit is dus die befaamde defensiehumor. Harde grappen, hechte vriendschappen
In Doorn wordt vandaag Team NL voor de Invictus Games in Düsseldorf gepresenteerd. Het sportevenement is bedoeld voor militairen die gewond zijn geraakt door hun werk. Dat kan fysiek zijn, maar ook mentaal. "Het is natuurlijk mooi als ze een medaille winnen", vertelt Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim. "Maar uiteindelijk gaat het daar niet om. Ze hebben eigen doelen gesteld en daar gaat het om. Dat doel kan zijn dat de sporters leren accepteren dat ze letsel hebben. Of dat ze beter met hun familie leren praten. Het sporten helpt daarbij. Dat is waar het bij de Invictus Games om draait en niet om de medailles."

PTSS

"Het is alsof je afgepeld wordt als een mandarijntje", vertelt de 36-jarige veteraan Danielo Mercera over zijn behandeling voor PTSS (posttraumatische stressstoornis). "Ik was helemaal in mezelf gekeerd en de behandelaars pelden dat er stukje voor stukje af. En het klinkt misschien gek, maar uiteindelijk ben ik een soort van herboren."
Op zijn negentiende wordt Danielo uitgezonden naar Afghanistan. Hij vecht daar voor zijn leven en de kogels vliegen hem om de oren. Hij loopt PTSS op, maar het duurt nog jaren voordat hij erachter komt dat hij de aandoening heeft. Tot de dag van vandaag ervaart hij de gevolgen. "Ik merk het nu ook tijdens dit interview. Ik vind het een beetje spannend en daarom ben ik erg waakzaam. Ik hoor die mensen daar praten", zegt Danielo wijzend op een groep veteranen. "En ik hoor daarachter iemand werken. Het lukt me eigenlijk niet om me nu op dit interview te concentreren."
De kracht van de Invictus Games is dat je kan zijn wie je wil zijn
Danielo Mercera, veteraan
"Bij mij is het alsof er twee harde schijven in je hoofd zitten", vertelt de 56-jarige Gerno Boes uit Harmelen. "En dan gaat er één harde schijf harder draaien door nachtmerries of bepaalde triggers. En dan komt alles met elkaar in botsing." Gerno was in 1985 in Libanon en daar werd 's nachts veel geschoten. Sindsdien heeft Gerno veel last van stress. Het is eigenlijk altijd onrustig in zijn hoofd.

Boogschieten, atletiek, roeien en tafeltennis

Gerno doet dit jaar mee aan het boogschieten en aan tafeltennis. "Ik ben beter in boogschieten. In die sport moet je helemaal je rust vinden om het doel te raken. Eigenlijk het tegenovergestelde van tafeltennis. Dat is juist heel explosief en snel."
"We gaan vooral genieten... laat ik het daar op houden", vertelt Danielo die dit jaar meedoet op de onderdelen op atletiek en indoor roeien. En dan lachend: "Nou ja.. ik wil eigenlijk wel goud pakken, maar het gaat wel echt om de sfeer en de energie. Al die veteranen bij elkaar zorgt ervoor dat je uit je schulp durft te kruipen en gewoon in je kracht komt te staan. De kracht van de Invictus Games is dat je kan zijn wie je wil zijn. Het traject naar de spelen toe is gewoon prachtig."

Verbinding

"Het gaat om het verbinden met elkaar", voegt Gerno toe. "Het maakt daar helemaal niet uit hoe je er rondloopt. Of je nou een been mist, met een hulphond loopt of PTSS hebt. Dat maakt daar helemaal niet uit. Zelf heb ik dus PTSS en dan merk ik dat mensen soms niet weten wat ze me moeten vragen, of dat ze het niet eens durven vragen. Er is dan een beetje afstand. Maar dat is daar dus niet."
De Invictus Games zijn dit jaar van 9 tot 16 september in Düsseldorf. In totaal doen er twintig Nederlandse sporters mee.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.