Toeteren en zwaaien met die vlag: Turken in Utrecht en Amersfoort vieren verkiezingswinst Erdogan

© 365press
Provincie Utrecht - In onder meer Utrecht en Amersfoort is gevierd dat Recep Tayyip Erdogan de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel aanhangers van de president stapten gisteravond in de auto om rond te rijden, te toeteren en met de nationale vlag te zwaaien.
In Amersfoort kwamen Turken bijeen bij rotonde De Stier. In Utrecht waren ze te vinden bij het Moskeeplein en de Kanaalstraat in de wijk Lombok. Ook daar klonk veel getoeter. De toegang tot de wijk werd enige tijd afgesloten.
Ook in andere Nederlandse steden werd de zege van Erdogan gevierd. In Den Haag raakte iemand zwaargewond, mogelijk door een stuk zwaar vuurwerk. De politie zette de Mobiele Eenheid in om plaats te maken voor de hulpverleners en om onderzoek te kunnen doen.

Erdogan populair

Erdogan, die al twintig jaar aan de macht is, is onder Nederlandse Turken populair. Hij kreeg in eigen land in de tweede ronde 52 procent van de stemmen, oppositieleider Kemal Kilicdaroglu 48 procent. In Nederland stemde 70,5 procent voor Erdogan en 29,6 procent voor Kilicdaroglu.
Er zijn hier bijna 146.000 stemmen uitgebracht, waarvan er 740 ongeldig zijn verklaard. De opkomst lag op 53,2 procent. Dat is hoger dan bij de eerste ronde, toen 50,4 procent van de kiezers naar de stembus ging. Bij de eerste ronde in Nederland ging 68,4 procent van de stemmen naar Erdogan en 28,8 procent naar Kilicdaroglu.

Kritiek

Niet iedereen is overigens even blij met hoe de Turken de verkiezingsuitslag vieren. Schrijver en presentator Özcan Akyol toont op sociale media een filmpje van toeterende auto's en schrijft: "Lekker in het liberale westen toeteren omdat je in een ander land conservatieve nationalisten aan de winst hebt geholpen."
Leefbaar Rotterdam vindt dat het centrum van Rotterdam wordt "overgenomen" door toeterende Turken. De Rotterdamse partij noemt het een "toonbeeld van falende integratie" en gaat er vragen over stellen aan het college van burgemeester en wethouders.
Feest in Amersfoort.
Feest in Amersfoort. © 365press
Vlagvertoon bij rotonde De Stier in Amersfoort.
Vlagvertoon bij rotonde De Stier in Amersfoort. © 365press
Aanhangers Erdogan vieren in de winst in Amersfoort.
Aanhangers Erdogan vieren in de winst in Amersfoort. © 365press
Toeteren in Amersfoort.
Toeteren in Amersfoort. © 365press

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.