Spoorpersoneel slaat alarm om geweld in treinen: 'Dodelijke slachtoffers kwestie van tijd'

© ANP
Utrecht - Vakbond VVMC voor spoorpersoneel is het geweld in treinen spuugzat. Donderdag overhandigt de bond een brandbrief aan NS-topman Wouter Koolmees, waarin gevraagd wordt om maatregelen.
In de nacht van zaterdag op zondag was er een vecht- en steekpartij in een trein tussen Arnhem kwam en Ede-Wageningen. Volgens VVMC was er ruzie in een groep Eritreeërs en Algerijnen en moest treinpersoneel ingrijpen om andere reizigers te beschermen. Twee mensen moesten naar het ziekenhuis, een van hen is ook aangehouden.
De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd. In totaal zijn acht mannen tussen de 20 en 40 jaar aangehouden. Ze komen uit onder meer uit Ter Apel, Velp, Ede, Utrecht en Budel.

Veiligelanders

Volgens vakbondsbestuurder Wim Eilert vinden er in treinen en op stations steeds meer incidenten plaats en moet het treinpersoneel onderhand kogelvrije en steekwerende vesten dragen. Hij wijst daarnaast op een incident in Vlissingen. Daar is geprobeerd om een hoofdconducteur in brand te steken met deodorant en een aansteker.
Het zou volgens Eilert al schelen als de overheid ervoor zorgt dat zogenoemde veiligelanders, mensen die geen kans maken op asiel, zoveel mogelijk op hun azc-locatie blijven. "Het is een kwestie van tijd dat we dodelijke slachtoffers te betreuren hebben. Dat zijn harde woorden, maar als je naar de incidenten kijkt die er plaatsvinden dan is dat helaas de conclusie. Daar willen we en mogen we niet op wachten!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.