Wolfsen bespuugd bij protest op Stadhuisplein

UTRECHT - Bij een demonstratie van circa 200 activisten tegen het politie-optreden bij de 1-meibetoging, is de Utrechtse burgemeester Wolfsen bespuugd. Hij bezocht de demonstratie voor het stadhuis om te praten, maar toen de situatie grimmig werd, vertrok hij weer.
Op het plein waren veel agenten aanwezig en de deur van het Stadhuis ging enige tijd op slot om te voorkomen dat demonstranten naar binnen zouden gaan.
De politie hield na de demonstratie 3 betogers aan. Twee van hen zouden tijdens de demonstratie met een steen hebben gegooid en zijn later bij het Centraal Station aangehouden. Een 23-jarige vrouw uit Amsterdam zou de aanhouding hebben willen voorkomen en moest ook mee naar het bureau.

BOOS

De betogers zijn boos over het optreden van politiemensen tijdens de 1-meidemonstratie twee weken geleden bij Station Zuilen.
Deelnemers aan dat protest werden lange tijd door agenten omringd en mochten pas verder nadat spandoeken waren ingeleverd en maskers afgezet. Dat leidde tot veel woede bij betogers, die zich in hun demonstratierecht aangetast voelden.
Volgens de demonstranten, maar ook volgens buurtbewoners, heeft de politie gezorgd voor veel onrust. Uiteindelijk werden er 11 betogers opgepakt die overigens allemaal zijn vrijgelaten.

VOORBEREID

Vlak voor de demonstratie beantwoordde burgemeester Wolfsen vragen over de gebeurtenissen op 1 mei. Raadsleden willen onder meer weten hoe het zit met eisen voor de demonstratie, zoals het verbieden van stokken en grote spandoeken.
Wolfsen wist niet dat de rechter in Rotterdam had verboden dat soort eisen te stellen aan spandoeken, maar blijft bij het standpunt dat stokken niet mogen maar bijvoorbeeld "PVC-buis was wel toegestaan".
Er waren 218 politiemensen ingezet die dag tegen ongeveer 250 betogers. Dat kwam volgens Wolfsen omdat de politie niet wist hoeveel mensen langs zouden komen en dus op alles was voorbereid.

ONRUST

De onrust ontstond volgens de Utrechtse burgemeester toen demonstranten zich niet wilden houden aan de eisen die hij vooraf aan de demonstratie had gesteld. Dat die eisen slechts een paar dagen vooraf bij de organisatie konden worden ingeleverd, was omdat niemand bij de gemeente wist wie er achter de protestactie zat.
Omdat er voorwaarden aan de demonstratie waren gesteld, kon de politie niet toestaan dat mensen zich aansloten of afhaakten. Wolfsen erkent dat de maatregelen strikt en zwaar konden overkomen bij passanten.

Wolfsen bespuugd bij protest op Stadhuisplein
Wolfsen bespuugd bij protest op Stadhuisplein
Wolfsen bespuugd bij protest op Stadhuisplein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.