Boer uit Baarn mag omgekeerde vlaggen laten hangen, rechter veegt vlaggenverbod van tafel

Provincie Utrecht - De provincie Utrecht mag een boer uit Baarn niet opdragen acht omgekeerde vlaggen van zijn weiland langs de A1 te halen. De rechter stelt dat de vrijheid van meningsuiting niet op deze manier beperkt mag worden door de provincie. De boer laat weten dat volgens hem "het recht heeft gezegevierd".
De omgekeerde vlaggen hangen er al sinds augustus vorig jaar. Bij een van die vlaggen is het bovenste lusje geknapt, waardoor hij nu weer recht hangt. Ook hangt er een Franse vlag tussen. De rest hangt nog ondersteboven, uit protest tegen het regeringsbeleid. "De regering heeft de oorlog verklaard aan de boeren", zei boer Arno er eerder over.
In april dit jaar liet de provincie de boer weten dat hij de vlaggen moest verwijderen. Hij kreeg een dwangsom van 1000 euro per week opgelegd als hij dat niet zou doen, met een maximum van 4000 euro. Als reden werd opgegeven dat de omgevingsverordening van de provincie Utrecht het plaatsen van vlaggen verbiedt, om het landschap te beschermen.
Vlaggenverbod
Daar was boer Arno het niet mee eens. Volgens hem was het verbod in strijd met de vrijheid van meningsuiting. "Door de vlaggen op zijn kop maak ik vreedzaam mijn punt", stelde hij.
De rechter is het daarmee eens en veegt het vlaggenverbod daarom van tafel. "Het is algemeen bekend dat omgekeerde vlaggen vanaf medio 2022 in het hele land worden gebruikt als uiting van onvrede over – onder meer – het stikstofbeleid van de Nederlandse overheid", staat in de uitspraak te lezen. Volgens de rechtbank mag een lagere overheid, zoals een provincie, dat soort uitingen niet verbieden. Dat is namelijk in strijd met de grondwet.
Daarnaast vindt de rechter dat de provincie geen goede afweging heeft gemaakt over de inperking van de vrijheid van meningsuiting. Dat de vlaggen een tijdje zijn gedoogd is geen reden om nu wél op te treden. De wens om het "waardevolle landschap te beschermen" is geen reden om de vrijheid van meningsuiting in te perken.
Het was de eerste keer dat er geprocedeerd werd voor het recht om de omgekeerde vlag in een weiland te hangen. Het besluit heeft mogelijk gevolgen voor protestvlaggen in de rest van Nederland. Een dergelijk verbod door andere provincies lijkt hiermee van tafel.