Anne en Eméli zijn jonge mantelzorgers: 'Ik stopte alle gevoelens weg en ging gewoon door'

‘Uitgaan? Waar hebben jullie het over?’
Mantelzorger op je achtste

Eméli en Anne zijn aan elkaar gekoppeld via Handjehelpen, een Utrechtse vrijwilligersorganisatie die in 1979 is opgericht door een aantal ouders van een kind met een beperking. Dit initiatief is uitgegroeid tot een professionele organisatie met 40 medewerkers die onder meer jonge mantelzorgers koppelt aan een ervaringsmaatje.
"We denken vaak dat de zorg vooral naar diegene moet gaan die de beperking heeft. Maar de mensen om hem of haar heen zijn ook zwaar belast. De kinderen die extra zorgen voor hun ouders bijvoorbeeld, moeten ook hulp hebben", vertelt Wilma Louwerse van Handjehelpen. "De week van de jonge mantelzorger is belangrijk om mensen ervan bewust te maken dat kinderen bijvoorbeeld veel meer zorgen dan we door hebben. Ze zijn vaak krachtig en flexibel en ook heel waardevol voor de maatschappij. Juist omdat zij al ervaring hebben met de zorg voor een ander."
Veel jonge mensen die voor een ander zorgen, zien zichzelf niet gauw als mantelzorger, maar rollen er als vanzelfsprekend in. Volgens Handjehelpen hebben ze wel erkenning nodig en dus ook een maatje. Handjehelpen zorgt voor de juiste match tussen een hulpvrager en een vrijwilliger of stagiair.
In sneltreinvaart volwassen worden
Buikpijn
Van 1 tot 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Bijna één op de vier jongeren in Nederland zorgt voor een naaste met gezondheidsproblemen. RTV Utrecht maakt daarom vier dagen lang bijzondere verhalen over Utrechters die zorgen – hoe jong ze ook zijn.