Genoeg werk voor woningcorporaties: slechts de helft van sociale huurwoningen heeft goed energielabel

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Woningcorporaties hebben de komende jaren nog genoeg werk voor de boeg, want maar de helft van de sociale huurwoningen heeft de felbegeerde energielabels A of B, de aanduiding voor woningen die energiezuinig zijn. Dat blijkt uit een inventarisatie van de regionale omroepen uit openbare gegevens van het Rijk.
In de provincie Utrecht zijn bijna 150.000 sociale huurwoningen bekeken. Bijna 77.000 daarvan hebben een goed A/B-label, 55.000 een C of D-label en bijna 15.000 woningen hebben een slecht E/F/G-label. De cijfers in de provincie Utrecht zijn ongeveer hetzelfde als het Nederlandse gemiddelde. In de provincie heeft 52 procent van de sociale huurwoningen een goed label, 37 procent een gemiddeld label en 10 procent een slecht label. Landelijk is dit 50 procent (A/B), 38 procent (C/D) en 11 procent (E/F of G-label).
In Flevoland zijn er relatief veel woningen met een goed energielabel, waarschijnlijk omdat hier niet zoveel oude huizen staan. In Limburg is het aantal corporatiewoningen met een goed label het laagste. Voor het onderzoek heeft de NOS de data van de Indicatieve Bestedingsruimte Woningcorporaties (IBW) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken uitgeplozen en op een rijtje gezet. Die data gaan over het jaar 2021.

A/B? C en D? Of helaas toch E/F/G: hoe werkt een energielabel?

Het energielabel van een huis geeft, zoals de naam al doet vermoeden, aan hoe energiezuinig een woning is. A is het beste label en G is het slechtste.

Hoe minder fossiele energie een woning gebruikt, des te beter het label. Bijvoorbeeld: in een woning die goed geïsoleerd is, hoeft er minder gas gebruikt te worden om de boel warm te krijgen en dat betekent: een beter label.

Ook het gebruik van hernieuwbare energie, denk dan aan bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen, vermindert het gebruik van fossiele brandstoffen als gas en zorgt dus voor een beter label.

De bewoner van een tochtige woning die slecht geïsoleerd is, moet veel gas verbruiken om de boel warm te krijgen én houden. Gevolg: een slecht label. En dat heeft direct gevolgen, want een slecht label betekent niet alleen dat een woning slechter is voor het klimaat maar ook dat de energierekening waarschijnlijker hoger is.

En dat laatste kan flink oplopen. De verschillen in energiekosten tussen woningen met andere energielabels zijn groot. Bij gemiddeld verbruik betaalt iemand met het allerbeste label zo'n 60 euro per maand. Bij het slechtste label G zijn de bewoners dan 115 euro kwijt: bijna twee keer zoveel.

Ambities zijn groot

Wat verder opvalt is dat bij woningcorporaties de ambitie van de cijfers afspat om woningen energiezuiniger te maken. Zij moeten namelijk ook aan het Rijk aangeven hoeveel procent van hun woningen in 2026 het beste energielabel hebben. Daaruit blijkt dat het goede tijden worden voor de makers van glaswol en dubbel glas.
Neem bijvoorbeeld de Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex. Die heeft bijna 57 procent van de woningen in het hoogste segment (A/B) zitten. Dat moet in 2026 zo'n 83 procent zijn. Hetzelfde is het geval bij Woonin, hiervoor bekend als Mitros. Die heeft nu 50 procent van de woningen in het hoogste segment. Dat moet over drie jaar bijna 63 procent zijn. Ook De Alliantie in Amersfoort wil verduurzamen van 27.000 naar 28.000 woningen met een top-label. En zelfs kleine woningcorporaties als Lekstede Wonen willen van meer dan 1600 woningen met een A/B-label naar iets meer dan 2100 zuinige huizen in 2026.

Verhuurdersheffing

Woningbouwcorporaties noemden jarenlang de verhuurdersheffing als grote hindernis voor het verduurzamen voor woningen. Die belasting op sociale huurwoningen werd in 2013 ingevoerd. Voor elke verhuurde woning moest betaald worden en dat liep voor woningbouwcorporaties aardig in de papieren: zij waren er elk jaar 1,7 miljard euro aan kwijt.
De verhuurdersheffing was daarom een doorn in het oog van woningbouwcorporaties. Schaf die belasting gewoon af, eisten ze jarenlang, zodat wij dat geld kunnen gebruiken om woningen te verduurzamen. Inmiddels hebben zij hun zin gekregen: begin dit jaar kwam er een einde aan de heffing.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.