Provincie spreekt zich uit tegen nieuwe aanvliegroute: 'Heeft een groot 'not in my backyard'-gehalte'

© RTV Urtrecht / Marc van Rossum du Chattel
Provincie Utrecht - De provincie Utrecht is tegen een vierde aanvliegroute naar Schiphol als dat betekent dat er een toename is van vliegtuigen, overlast en uitstoot. Ook wil een meerderheid van de Statenleden dat het ministerie openheid van zaken geeft over de exacte vliegroute.
De motie werd ingediend door zeven partijen, waaronder de BBB. "Zolang de luchtvaart niet evenredig bijdraagt aan het oplossen van het stikstofdossier zijn wij tegen plannen waardoor het aantal vliegbewegingen stijgt", zegt Statenlid Kees van Vuuren.
Via de nieuwe aanvliegroute moeten per dag zo'n 120 vliegtuigen naar Schiphol vliegen. Daarmee wil de overheid de druk op andere aanvliegroutes verminderen. "Het aanleggen van meer autowegen, leidt tot meer autoverkeer. Het aanleggen van een nieuwe aanvliegroute, leidt tot meer vliegbewegingen", zegt Anjo Travaille (PvdD).
Volgens Statenlid Ronnie Hossain (VVD) leidt de nieuwe vliegroute in het algemeen tot minder CO2-uitstoot. Ook vindt hij dat de provincie solidair moet zijn met andere provincies die veel last hebben van overvliegende vliegtuigen. "De motie heeft een groot not in my backyard-gehalte", erkent de ChristenUnie
Eerder uitten verschillende gemeenten al hun zorgen over de nieuwe aanvliegroute. In Amersfoort keerde een grote meerderheid van de gemeenteraad zich tegen de plannen. En ook in De Bilt, Houten Soest, Woudenberg en Zeist maken inwoners zich zorgen. In Baarn werd eind maart zo’n motie juist ingetrokken, omdat de nieuwe aanvliegroute volgens raadsleden landelijk voor een eerlijker verdeling van de overlast zorgt.
Gedeputeerde Rob van Muilekom deelt de zorgen van de Statenleden over de luchtvaart en spreekt zijn steun uit over de motie.. "Ik ga over de gezonde leefomgeving en ik heb de luchtvaart in mijn portefeuille. Ik denk dat dat genoeg zegt."
Op 9 juni is er een informatiebijeenkomst over de nieuwe aanvliegroute.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.