VNG gaat om tafel over bestuursakkoord

REGIO - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat het kabinet vragen om meer geld voor de sociale werkplaatsen. Onder meer Utrecht en Amersfoort hebben op dat punt veel moeite met het bestuursakkoord, waarin het Rijk geld en taken overdraagt aan gemeenten.
Volgens een VNG-woordvoerder is het de bedoeling met het kabinet te praten voor de algemene ledenvergadering op 8 juni, waar gemeenten stemmen over het akkoord. De VNG hoopt een manier te vinden om zorgen bij gemeenten weg te nemen. De Utrechtse wethouder Rinda den Besten is blij met het besluit van VNG.
Veel gemeenten vrezen grote financiële gevolgen voor de sociale werkvoorziening (SW) met de invoering van de nieuwe Wet werken naar vermogen (WWNV) per 1 januari 2013. De SW gaat samen met de bijstand en Wajong, voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn, en dat moet 1,8 miljard euro opleveren.

FONDS

Het kabinet heeft in de onderhandelingen met de VNG een hervormingsfonds van 400 miljoen euro toegezegd voor de sociale werkplaatsen. Ook moet na twee jaar een evaluatie door een onafhankelijke commissie duidelijk maken of er extra geld moet komen.
Wethouder Sebastiaan van 't Erve uit Amersfoort stelde als compromis dat het kabinet om vertrouwen te winnen bij gemeenten alvast een bedrag kan reserveren voor het geval lokale overheden straks in nood komen. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma zei deze suggestie mee te nemen.

JEUGDZORG

Jorritsma zei dat ze de zorgen over de sociale werkplaatsen deelt, maar benadrukt dat het bestuursakkoord over meer gaat. Behalve over sociale zaken worden ook taken verdeeld op het gebied van de jeugdzorg, beheer op het gebied van natuur, ruimtelijke ordening en water.
De vakcentrale CNV juicht het toe, dat de gemeenten weer met het kabinet om de tafel willen. Maurice Limmen, de vicevoorzitter van het CNV, roept hen wel op om daarin ook de Wajongers (vroeggehandicapten) te betrekken. De gemeenten krijgen de taak om hen te re-integreren op de arbeidsmarkt, maar volgens het CNV moeten ze daar dan wel voldoende budget voor krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.