Davey (13) zorgt voor moeder Linda met MS: 'Soms zwaar, maar het is voor haar zo fijn'

© RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Nieuwegein - Wanneer hij er precies mee is begonnen, weet Davey (13) uit Nieuwegein eigenlijk niet. Maar mantelzorg geven aan zijn moeder Linda (41) hoort er voor hem 'gewoon' bij. "Niet heel veel vrienden doen dit voor hun moeder, maar ja: die van mij heeft ook MS."
"O, Davey?", vraagt moeder Linda, "kun je even wat boodschapjes gaan halen?" Pinpas uit haar portemonnee, fiets uit de schuur, tas aan het stuur, en daar gaat Davey. Dit soort 'dingen' doet hij vaker, vertelt hij. Kleine taken, maar hij doet ze wél. "Dan kom ik thuis uit school en vraag ik of nog iets kan doen, of zo. Soms ga ik dan stofzuigen of de vaatwasser uitruimen."

Van 1 tot 7 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorger. Bijna één op de vier jongeren in Nederland zorgt voor een naaste met gezondheidsproblemen. RTV Utrecht komt daarom vier dagen lang met bijzondere verhalen over Utrechters die zorgen – hoe jong ze ook zijn.

'Ineens zó vermoeid'

Linda heeft nu een paar jaar Multiple sclerose (MS), een aandoening waardoor hersengebieden minder goed met elkaar kunnen communiceren. "Het verschilt per persoon hoeveel last iemand daarvan heeft", legt ze uit. "Ik merk vooral dat ik veel minder energie heb. Dan ben ik ineens zó vermoeid. Davey is er dan om wat klusjes te doen."
Dat hij helpt, geeft Linda een beetje rust. Davey knikt: "Dan pas ik even op mijn broertje. En soms is mijn moeder zo moe, dat ze een hele dag op bed moet gaan liggen. Op zo'n dag ga ik dan koken. Of nou ja, dan bak ik pannenkoeken. Dat kan ik inmiddels best wel goed."
Davey (13) mantelzorgt voor zijn moeder

'Soms zwaar'

Veel vrienden weten niet eens dat hij zulke dingen voor zijn moeder doet. Waarom? "Ja, daar heb ik het niet per se over." Behalve vanochtend dan, omdat hij over dit interview vertelde. En da's niet zo gek, want uit onderzoek blijkt dat de meeste jonge mantelzorgers nog altijd 'onzichtbaar' zijn. "Toen zeiden wat meer vrienden dat ze af en toe wat voor hun ouders doen. Dat wist ik helemaal niet."
Niet dat dat hem uitmaakt, trouwens, wil hij er bij zeggen. "Héél soms, als mijn moeder de hele dag moe is door de MS, dan is het weleens zwaar. Ja, dat is wel zo. Maar ik doe het graag. Het is fijn om te helpen op het moment dat zij het zelf niet kan."
Dit doe je gewoon, toch?
Davey, jonge mantelzorger
De grootste hulp krijgt Linda van haar man. Davey moet ook nog wel jong kunnen blijven: "Hij is tenslotte ook dertien. Dan is het ook de tijd om een jongere te zijn. Dus ik wil niet dat hij té zware dingen voor me gaat doen."

Belangrijk voor papa's en mama's

Ze zet haar hand op zijn schouder. Zij lacht, dus hij lacht daarna ook. Ze is trots op hem, zegt ze. "Ja, dit doe je gewoon, toch?", aldus Davey. Moeder Linda hoopt vooral dat deze week – de Week van de Jonge Mantelzorger – kinderen zoals Davey meer in het zonnetje zet. "Wat zij doen is zo belangrijk voor alle papa's en mama's in ons land."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.