Feest, maar ook liefdevol protest: Pride-deelnemers vertellen waarom ze varen

© RTV Utrecht
Utrecht - Het is feest vandaag in Utrecht maar dan wel een feest met een serieus randje. Want hoewel er veel gelachen en gedanst zal worden, heeft de Utrecht Canal Pride ook een serieuze kant. Want de Pride begon ooit als protest tegen de discriminatie van homo's, lesbiennes en mensen die 'anders' zijn. Dat activisme zit nog steeds in het dna van het evenement. RTV Utrecht sprak een bont gezelschap aan Pride-deelnemers over waarom zij vandaag naar Utrecht komen om hun stem te laten horen.

Laura van Nieuwenhuijze (33)

Voorzitter COC Midden-Nederland (lhbti+-belangenbehartiger)

"De Pride is niet ontstaan om te feesten maar als liefdevol protest. Om te laten zien dat we ertoe doen. Als ik kijk naar vorig jaar, dat er meldingen waren van fysiek geweld en discriminatie tijdens Pride, weliswaar niet tijdens de botenparade maar wél 's nachts: dat geeft aan dat we er echt aandacht voor moeten blijven vragen.
Het is dus een feest, en we vieren de liefde, maar we zien het ook vooral als liefdevol protest.
Laura van Nieuwenhuijzen, COC Midden-Nederland
Daarom zijn wij van het COC Midden-Nederland aanwezig, omdat wij de belangenbehartiger zijn van de hele regenboogfamilie, niet alleen in Utrecht maar ook in alle randgemeentes. Het is belangrijk dat we daar aandacht blijven vragen voor onze belangen want in diverse gemeenten en bedrijven is dat nog steeds niet goed geregeld. Neem nou sommige inschrijfformulieren bij de gemeente. Dan moet je een formulier invullen voor een nieuwe vuilcontainer en dan vragen ze of je een M of een V bent. Dat is volkomen irrelevant en pijnlijk voor mensen die zich niet één gender voelen.
Maar het belangrijkste is het gebied van veiligheid. Teveel gemeentes zorgen er niet goed genoeg voor dat de veiligheid van onze gemeenschap gewaarborgd wordt. Dat er aandacht is op scholen, dat er een vertrouwenspersoon is bij bedrijven en vooral, dat er het besef is: dit gebeurt ook in onze gemeente. Er zijn gemeentes die glashard zeggen: hier vind geen lhbti-discriminatie plaats. Terwijl ik weet dat het wél gebeurt. En die veiligheidsproblemen zijn er ook op de Pride zelf.
Het is dus een feest en we vieren de liefde, maar we zien het ook vooral als liefdevol protest."
Berthine vaart mee om zichzelf te laten zien.
Berthine vaart mee om zichzelf te laten zien. © RTV Utrecht

Berthine (41)

NID (Nederlandse organisatie voor seksediversiteit)

"Ik ben als intersekse persoon geboren. Dat betekent dat ik met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken geboren ben. Ik vaar met deze Pride mee om een bijdrage te leveren aan een bewustwording- en emancipatieproces. Vanaf het moment dat ik wist dat ik intersekse was, op mijn 16e, is er gezegd dat ik er maar niet over moest praten. Vanuit de medische wereld was dat het beleid of werden behandelingen aangeboden om iets te 'fiksen'.
Wat mij betreft schend je daarmee rechten van de mens: de vrijheid hebben om te zijn wie je bent.
Berthine
Het was fijn geweest als het op die leeftijd niet op die manier benaderd was. Ik ben mijzelf namelijk ook gaan afwijzen en er werd over gezwegen. Ik ga nu niet meer in de schaduw staan, want dat heb ik jarenlang wel gedaan. Pas twee jaar geleden heb ik het echt omarmd. Nog steeds worden wereldwijd kinderen 'gefikst' en adviezen gegeven om in een passend hokje te stoppen. Wat mij betreft schend je daarmee rechten van de mens: de vrijheid hebben om te zijn wie je bent.

Ik zou willen dat we elkaar allemaal als mens zien. Laat de natuur, de natuur zijn. Ik geloof dat we allemaal mannelijke en vrouwelijke energie door ons heen hebben stromen. Alleen manifesteert zich dat bij de een anders dan bij de ander. Dat vind ik de bonte verzameling die we het leven noemen."

© Bram Peters

Bram Peters (39)

Directeur JIJ Kind & Jeugd (genderzorg)

"Wat je veel merkt als je even googelt is dat de wachtlijsten in de transgenderzorg erg lang zijn. Jongeren leven jaren in een situatie waarbij ze zitten met 'mijn lichaam hoort niet bij hoe ik mij voel'. Dat is een lijdensweg. wij zien veel jongeren die zich daardoor slecht gaan voelen.
Wij varen vandaag onder de vlag van Jij Genderzorg. Dat is een ggz-instelling die zich richt op de transgenderzorg. We zitten in Loon op Zand en Amsterdam maar omdat het zulke specialistische zorg betreft, zien wij mensen uit alle uithoeken van het land langskomen. De leeftijden verschillen ook enorm: de jongste is 6 of 7 en de oudste 69, met alles ertussenin.
Wij laten zien waar wij voor staan en dat wij blijven opkomen voor onze rechten maar we willen met onze boot ook laten zien:
Bram Peters, directeur JIJ Kind & Jeugd (genderzorg)
Je hoeft echt niet altijd te behandelen. Soms is luisteren al genoeg en samen uitpuzzelen hoe het zit. Als je meteen denkt: 'oei, gender is eng' dan wordt het een enorm ding, terwijl je soms met een goed gesprek al snel iemand kan helpen door samen te concluderen dat je als jongen best een keer wat andere kleding kan dragen zonder dat je meteen een vrouw hoeft te zijn. Zo simpel is het soms.
De transgenderzorg zit echt in het verdomhoekje. Dat zie je in de media maar ook bijvoorbeeld in zo'n transgenderwet die wordt tegengehouden in de Tweede Kamer met argumenten als 'dit is een gevaar voor onze kinderen'. De strijd is dus nog niet gestreden. Maar onze deelname vandaag is óók een mooie manier om te laten zien dat je er mag zijn.
Da's de kracht van Pride: wij laten zien waar wij voor staan en dat wij blijven opkomen voor onze rechten maar we willen met onze boot ook laten zien: 'Kijk eens wat een prachtige samenleving wij zijn.'"
De boot van U.H.S.V. Anteros
De boot van U.H.S.V. Anteros © RTV Utrecht

Alex Ockhuizen (24)

Assessor U.H.S.V. Anteros (LHBTQIA+ studentenvereniging)

"Wij zijn een LHBTQIA+ studentenvereniging in Utrecht. Dit is een mooi evenement voor zichtbaarheid en emancipatie. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Delft, daar is laatst een lhbti-vlag verbrand. Dat gebeurde bij een zustervereniging van ons dus dat raakt ons ook. Zoiets kan ook gebeuren bij de Body Talk in Utrecht, en daar borrelen wij elke woensdag. Dan komt het gewoon dichtbij: het is nog steeds aan de orde van de dag. De strijd is nog niet gestreden.
Alex Ockhuizen, U.H.S.V. Anteros:[Over verbrande lhbti-vlag
Zoiets kan ook gebeuren bij de Body Talk in Utrecht.]
Ik denk dat het fijn is een vereniging te hebben waar iedereen zichzelf kan zijn en er niet geoordeeld wordt over wie je bent. Iedereen is welkom. In het bijzonder lhbti'ers, maar iedereen is welkom. We bieden een plek waar je gewoon jezelf kan zijn.
We bestaan nu al 13 jaar en onze studentenvereniging heeft zo'n 300 man, maar er gaan er vandaag zo'n 90 op de boot. Ik hoopt dat het past, haha."

Ronald Plokker (53)

Voorzitter Netwerk Regenboog FNV

Ronald reist vanuit zijn woonplaats Sneek naar de pride in Utrecht
Ronald reist vanuit zijn woonplaats Sneek naar de pride in Utrecht © Ronald Plokker
"Ik woon in Sneek maar kom hier graag voor naar Utrecht. We hebben een prachtige volle boot waar 50 mensen op staan. We doen het graag want het is in Utrecht zo'n warm bad, de Pride is zo intiem. Je kunt de mensen langs de kant bijna aanraken vanuit de boot. En wat je dan voelt? Warmte! Een collega van mij heeft weleens gezegd: Ik voel mij net de koningin.
Vanuit de FNV zijn we erg betrokken, want het gaat om gelijke behandeling van mensen. En iedereen die betrokken is bij een vakbond is voor gelijke behandeling. Daar werken we ook voor, bijvoorbeeld ook bij cao-afspraken. Bij de IKEA bijvoorbeeld. Ze gaan naar transitieverlof kijken en de cao is al onzijdig geschreven. Bij juridische teksten zie je vaak de mannelijke vorm, dus hij. Dat kan heel gemakkelijk anders. Schrijf bijvoorbeeld; de werkende, in plaats van de werknemer. Zo moeilijk is het niet.
En wat betreft dat verlof. Je bent natuurlijk niet ziek als je moet wennen aan een nieuw lijf of een nieuwe stem. Dus je ervoor ziek melden voelt voor de betreffende persoon vaak niet goed. Dus waarom dan niet iets als transitieverlof? Wettelijk is dat nog niet geregeld, maar in een cao-tekst kan dat dus wel."
Monique geflankeerd door twee mensen in drag
Monique geflankeerd door twee mensen in drag © Monique van der Maas

Monique van der Maas (61)

Pink Promiss

"Wij zijn een stichting die zich inzet voor de acceptatie van transgenders, dragqueens en helpen iedereen die het moeilijk vindt om daarvoor uit te komen. Maar dit hele jaar hebben we al te maken met bedreigingen. Ma'Ma Queen staat onder politiebeveiliging omdat ze te maken heeft doodsbedreigingen.
In Rotterdam was Ma'Ma eerder dit jaar voor een voorleesmiddag en daar is een groep gaan demonsteren. Daar stond een clubje van de Roze Leeuwen, Forum voor Democratie en Voorpost (een rechts-extremistische organisatie, red.). Ze riepen van alles over pedofilie, maar drag heeft helemaal niets te maken met pedofilie.
We hebben oog in oog gestaan met mensen die zich tegen ons keren.
Monique van der Maas
Dan denk ik: Serieus mensen? Volgens mij komt het uit het buitenland overgewaaid, dat hele WOKE gebeuren. Sommige hetero mensen weten gewoon niet waar het over gaat en die horen dan ineens iets. Maar er wordt heel veel nepnieuws en desinformatie verspreid. Forum haakt daar op aan. We hebben oog in oog gestaan met mensen die zich tegen ons keren.
Wij zeggen altijd; onbekend maakt onbemind en daarom vinden wij zichtbaarheid van drag zo belangrijk. In 1995 was de tolerantie sky-high, maar rond 2002 stortte dat helemaal in. En nu is het nog erger. In 2023 is het nog steeds niet geaccepteerd. We moeten toch nog heel erg vechten voor onze plek. Of nou ja vechten doen we niet echt, zichtbaar zijn is genoeg.
Nu wordt Ma'Ma Queen bedreigd. Het geeft een heel onveilig gevoel om te worden bedreigd om wie je gewoon bent. Houd ermee op! Die oproep doe ik ook aan politieke partijen. De christenen accepteren ons nog beter dan Forum voor Democratie. Dat is een hele kwalijke zaak."
Heb je zelf leuke foto's van de Utrecht Pride? Mail ze naar nieuws@rtvutrecht.nl

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.