Pijn voelbaar in Spakenburg na onvermijdelijke degradatie IJsselmeervogels: 'Het is ook de manier waarop'

© VVIJV
Bunschoten-Spakenburg - “Het doet gewoon pijn”, bromt een IJsselmeervogels-supporter terwijl hij uitkijkt over het voetbalveld. Harder dan nodig drukt hij zijn sigaret uit in de asbak die recht voor hem op de tafel staat. De frustratie is overduidelijk zichtbaar. “En dat gaat het ook nog wel even doen.”
De sfeer aan de kant van de IJsselmeervogels op De Westmaat in Spakenburg is ronduit slecht. Het 6-0 verlies tegen Hercules maakte degradatie definitief een feit. Alleen een wonder: een 7-0 winst thuis tegen Hercules zaterdagavond, kan de Vogels nog redden. Anders spelen ze komend seizoen in de derde divisie. Nooit eerder degradeerde de club.
“Het is niet eens alleen de degradatie, maar ook nog eens de manier waarop”, verzucht een supporter die wel wat dieper op de nederlaag in wil gaan. Ze staat naast de picknicktafel waar de rokende supporter nog steeds met een chagrijnig gezicht voor zich uit zit te staren. Af en toe knikt hij als hij het met de vrouw eens is. “De wedstrijd van gisteren was meer dan ondermaats.”

Verdrietig uitvak

Ze was erbij gisteren tijdens de eerste nacompetitiewedstrijd. “De sfeer werd slechter en slechter.” Want hoewel de club in de rust al met twee- nul achter stond hadden de supporters er nog wel wat vertrouwen in. “Met zo’n achterstand is er in de return nog wat mogelijk. Maar toen de tweede helft bezig was…”, ze maakt de zin niet af, haar gezicht spreekt boekdelen.
Voor zichzelf probeert ze het zo positief mogelijk te houden. “Het hele seizoen gaat het al slecht”, zegt ze. “Dus vanaf ongeveer halverwege ben ik rekening gaan houden met dit scenario. Dat verzacht de klap een beetje.”
Veel andere supporters, ook de mensen die in het dorp lopen, willen er niet veel meer woorden vuil aan maken. “De pijn is nog te vers”, klinkt regelmatig het antwoord.

Vlag halfstok

De klap van gisteravond is nog niet iedereen teboven. “De vlag hangt hier nog niet halfstok, maar in mijn hoofd al wel”, zegt een oudere man terwijl hij met pijn in zijn ogen naar de wapperende vlag aan het begin van het sportpark kijkt. Al zijn hele leven is hij fan en zijn vader nam hem vroeger al mee naar de wedstrijden. “Het is een prachtige club en het feit dat dit gebeurt is eigenlijk een schande in de lijn van alle successen.”
Want IJsselmeervogels is met zeven landstitels bij de amateurs de succesvolste Nederlandse amateurvoetbalploeg. “Je zag helaas al wel twee seizoenen een ploeg die het niet altijd even goed onder controle had”, zegt de vrouwelijke fan.

Blauw leedvermaak

De naderende degradatie zorgt op de andere helft van het sportpark voor het nodige leedvermaak. Want ondanks dat de derby tussen de roden en de blauwen dé wedstrijd van het jaar is, vinden ze het bij Spakenburg niet zo erg dat de IJsselmeervogels degraderen. Op social media steken meerdere supporters de draak met de Roden en ook de supportersvereniging van Spakenburg haalt uit daar de supportersvereniging van de vogels.
Op het terras in het oude centrum geeft een Blauwe toe het niet zo heel erg te vinden. Toen Spakenburg degradeerde, in 2017, waren de supporters van de Roden er als de kippen bij om dat er flink in te wrijven. "Nu is het aan ons. Ze spelen al een tijdje slecht, dus ik kan hier wel van genieten.” Met een ietwat valse grijns voegt hij daaraan toe: “En ze moeten de return nog hè, dus wie weet.”

Positief blijven

Over de vraag hoe het nu verder moet bij de IJsselmeervogels hebben de meeste supporters nog niet na durven denken. “Er moet het nodige veranderen”, zegt de rokende supporter. “We moeten in ieder geval proberen zo snel mogelijk weer terug te komen op dit niveau.”
De wedstrijd van zaterdag lijkt puur een formaliteit, waarbij de supporters en spelers vooral 90 minuten moeten afzien.
Ondanks dat het bijna onmogelijk lijkt, probeert één van de supporters er het beste van te maken. “Soms moet je een stap terug doen om er twee vooruit te doen”, zegt ze.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.