Penningmeester sluist geld weg uit stichting, Houtense sporters met een beperking gedupeerd

© RTV Utrecht
Houten - "Ik kan er met mijn hoofd niet bij", zegt voorzitter Angela de Swart van De Houtense Stichting Samen Verder geschokt na de gebeurtenissen bij organisatie waar zij vrijwilliger is. Er dreigt na bijna veertig jaar een einde te komen aan de stichting die sportactiviteiten organiseert voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. De penningmeester heeft een greep in de kas gedaan, waardoor de rekeningen van het zwembad niet meer betaald kunnen worden. "Het is verschrikkelijk."
Ze vertelt dat er in februari een brief op de mat kwam waarin werd verzocht om de achterstallige huur van het zwembad te over te maken. De andere bestuursleden gingen ervan uit dat er 'gewoon' betaald was, maar dit bleek niet het geval. Uiteindelijk kwam uit dat de penningmeester geld van de stichting heeft weggesluisd. Ze is, nadat alles duidelijk was geworden, in april uit haar functie gezet.
Omdat er nu geen geld meer is, heeft de stichting noodgedwongen alle activiteiten stop moeten zetten per 31 mei. "We kunnen niets meer betalen.” De Swart mag naar eigen zeggen niets kwijt over de precieze grootte van de schuldenlast, maar wil wel delen dat het om een "fors bedrag" gaat.
Ze is van mening dat deze situatie voor iedere betrokkene dramatisch is. Voor het zwembad, voor de 25 vrijwilligers en voor de 55 'sporters' die volgens De Swart nu een belangrijk stuk van hun leven missen. "Ik vind het voor onze deelneemsters het allerergste. Voor hen zijn de activiteiten een stuk levensinvulling."

Nog geen aangifte

Ook vindt De Swart het voor de penningmeester zelf een treurige situatie. "Het is een hartstikke leuke meid met verstand van zaken." Er is vooralsnog geen aangifte gedaan, omdat er eerst een intern onderzoek afgerond moet worden. "We moeten alle feiten op een rijtje zetten en de boel goed documenteren voordat we over kunnen gaan tot aangifte."
Hoewel de stichting ook andere sportactiviteiten organiseert, zijn de openstaande rekeningen alleen van het zwembad. De stichting is in gesprek met het zwembad en de gemeente Houten, die de subsidieverlener is. Ze zegt dat er meegedacht wordt. "Alleen voor dit probleem is niet zomaar een oplossing voorhanden."
Door de Houtense Stichting Samen Verder, die in 1986 is opgericht, konden mensen met een beperking op hun eigen niveau onder begeleiding wekelijks sporten in de sporthal van basisschool De Velduil aan het Eggeveld en in zwembad De Wetering. Ook doet de stichting jaarlijks mee aan de avondvierdaagse in Houten. Deze staat dit jaar van zes tot en met negen juni op het programma. Dit evenement gaat wel door. "Dat was gelukkig allemaal al wel betaald", zegt de Swart.

Nieuwe stichting

Daarna houdt het dus zeer waarschijnlijk op voor de stichting. Ze is samen met haar bestuursleden nog niet bezig met het opzetten van een nieuwe stichting. "We kunnen dit jaar niet opnieuw contributie gaan heffen. Ook is het maar de vraag of de gemeente opnieuw wil instappen. Dat zien we later allemaal wel. We willen eerst de huidige problemen afhandelen."
De Swart klampt zich nog wel vast aan een sprankje hoop. "Ik denk dat andere Houtenaren ook wel zien dat wij een belangrijke maatschappelijke functie vervullen. Ik zou het mooi vinden als bijvoorbeeld de middenstand bij wil springen. Ik hoop echt op een wonder."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.