Bakkers worden klaargestoomd voor staking, ultimatum loopt woensdag af

© Pixabay
Utrecht - Het halen van een brood zou de komende weken zomaar eens wat lastiger kunnen worden. Vakbonden FNV en CNV roepen bakkers op om te staken als werkgevers voor aanstaande woensdag niet met een beter bod komen. "Na een krenterig loonbod van de werkgevers van gemiddeld 5% per jaar, is wat de vakbonden betreft de maat vol". schrijven de vakbonden.
Volgens Ron Vos van FNV houden de lonen van bakkers de inflatie al jaren niet bij. "Het wordt tijd dat de werknemers hiertegen in opstand komen. De houding van werkgevers is in deze tijd volstrekt ongepast’ De vakbonden zien graag dat de lonen met 14.3 procent omhooggaan.
Daarnaast willen de vakbonden dat de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) als recht wordt opgenomen in de CAO. Bakkers zijn volgens de vakbonden vaak op jonge leeftijd begonnen met zwaar werk. Daarbovenop komt nog dat veel bakkers in ploegendiensten werken.
Het door de vakbonden gestelde ultimatum loopt woensdag 7 juni om 12:00 af. Komen werkgevers niet over de brug dan gaan de vakbonden hun leden op meerdere locaties oproepen om te gaan staken.

Werkgeversorganisaties

Werkgeversorganisaties zeggen dat ze niet aan die hoge eisen kunnen voldoen, onder meer vanwege de hoge energieprijzen van een tijdje geleden. De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij en de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging, die respectievelijk voor industriële en ambachtelijke bakkers spreken, vinden dat ze "prima voorstellen" hebben gedaan.
Ook de bakkers zelf hebben te maken gekregen met de inflatie. Niet alleen de energie, alles is duurder geworden. Everim Wammes van bakkerij Wammes uit de Utrechtse binnenstad zei eerder al dat niet alleen de energie, maar alles duurder is geworden. "Boter, eieren, noten, graan, room, noem het maar op."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.