Rechtbank wil man die dochter Melisa naar Turkije ontvoerde niet vrijlaten: 'Risico dat het misgaat te groot'

Moeder en dochter herenigd in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, november 2022.
Moeder en dochter herenigd in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, november 2022. © RTV Utrecht / Privéfoto
Soest - De man die vorig jaar november zijn toen 11-jarige dochter Melisa uit Soest zonder toestemming van haar moeder mee wilde nemen naar zijn vaderland Turkije blijft voorlopig vastzitten. Zijn verzoek om het proces in vrijheid af te mogen wachten is door de rechtbank afgewezen. De rechtbank vindt op dit moment het risico te groot dat Hilversummer Zakir D. opnieuw zal proberen om zijn dochter mee te nemen.
De beslissing van de rechtbank is ongetwijfeld een opluchting voor de ex-vrouw van Zakir. Voorafgaand aan de vorige zitting zei ze dat ze haar vluchtkoffer al klaar had staan, voor het geval dat hij zou worden vrijgelaten. "Hij heeft geen enkel besef van wat hij ons heeft aangedaan en het is onzeker wat hij gaat doen als hij naar huis mag", verklaarde zij toen over de 47-jarige Hilversummer.

Hockey

Melisa stond op dinsdagmiddag 1 november met haar fiets te wachten op vriendinnen met wie ze samen naar hockey zou gaan, toen haar vader haar vroeg bij hem in de auto in te stappen. Haar sporttas liet ze achter bij haar fiets, want ze had geen idee dat ze een dagenlange rit dwars door Europa zouden ondernemen.
D. reed eerst met Melisa naar zijn zus in België. Daarna zette hij koers naar Turkije. Twee dagen nadat Melisa was verdwenen werden zij en haar vader bij de grens tussen Servië en Bulgarije aangehouden. Het meisje werd door haar moeder opgehaald in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Zakir D. werd uitgeleverd aan Nederland en zit inmiddels meer dan zeven maanden vast.

Vluchtkoffer en alarmknop

Volgens D. was het niet de bedoeling om Melisa voorgoed bij haar moeder weg te halen. Hij wilde met haar zijn zieke broer in Turkije bezoeken en zou dat vooraf met zijn dochter hebben besproken. "Ik heb tegen de moeder gezegd, ik neem Melisa mee en zij heeft ja gezegd", beweerde hij vandaag in de rechtbank.
Volgens de officier van justitie is daar niets van waar. Haar moeder, de hockeyclub, haar school en zijn werkgever wisten van niets. Het was geen schoolvakantie en Melisa had geen bagage voor de reis mee. Volgens de officier heeft hij stelselmatig afspraken en regels over de omgang met zijn dochter overtreden.
De man mocht zich niet ophouden in de omgeving van Melisa, zonder toestemming van haar moeder. "Er was een alarmknop in huis en er hield een agent toezicht bij school om te zorgen dat Melisa niet meegenomen zou worden. Meneer zegt dat hij toestemming had, maar dat blijkt nergens uit. Hij had geen enkel recht om zijn dochter mee te nemen", betoogde de officier van justitie.
Ik beloof en zweer op de koran en de bijbel en alle heilige boeken dat ik niet naar mijn dochter zal gaan.
verdachte Zakir D.

Risico op herhaling

De advocaat van D. vroeg de rechtbank om de man met alle mogelijke controlemiddelen vrij te laten, zoals een enkelband, een contactverbod en meldplicht bij de reclassering. Op die manier zou hij weer terug kunnen naar zijn huis en zijn oude werkgever. Volgens zijn advocaat bestaat het gevaar dat hij zijn baan en woning verliest als hij langer vast blijft zitten.
De verdachte smeekte de rechtbank om hem te vertrouwen. "Ik beloof en zweer op de Koran en de Bijbel en alle heilige boeken dat ik niet naar mijn dochter zal gaan", zei hij. Maar de rechtbank vindt het risico op herhaling te groot.

Te weinig inzicht

"De voorwaarden waar u zich aan belooft te houden zijn eerder controle- dan preventiemaatregelen. Het risico dat het misgaat is te groot en dan zijn de gevolgen ook gelijk heel erg heftig", maakte de voorzitter de man duidelijk. Hij toont te weinig inzicht in wat hij heeft gedaan en de rechters vinden de belangen van de minderjarige Melisa zwaarder wegen dan die van hem.
De man moet ook nog op eventuele stoornissen worden onderzocht door een psycholoog. De rechtbank vindt dat nodig om meer inzicht in zijn gedrag te krijgen. Door dat onderzoek gaat het nog wel even duren voor de zaak kan worden afgehandeld. Op 29 augustus is er daarom opnieuw een tussenzitting in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.