Studenten over basisbeurs: blij, maar niet zonder kritiek

© Myrthe Polman
Utrecht - De basisbeurs keert terug, en daar zijn studenten blij mee. Maar er is ook kritiek: de studiebeurs van zo'n 275 euro zou te laag zijn en de compensatie voor de groep 'pechstudenten' niet toereikend.
Uitwonende studenten ontvangen vanaf het nieuwe studiejaar 274,90 euro per maand, thuiswonenden 110,30 euro. Daarbovenop ontvangen uitwonende studenten nog een jaar lang 164,30 euro door de inflatie. Studenten die één of meerdere jaren geen studiefinanciering ontvingen, ook wel 'pechstudenten' genoemd krijgen een tegemoetkoming. Voor een studieperiode van vier jaar is dat 1436 euro.

Juliette Ronner: 'Wat ik krijg, zie ik als bonus'

"Ik kan niet anders dan hier heel blij mee zijn", zegt de derdejaars Utrechtse studente Bestuurs-en organisatiewetenschap Juliette Ronner. "Al heb ik er niet heel veel meer aan, ik krijg nog een jaar de basisbeurs. Maar wat ik krijg, zie ik als bonus, omdat ik er niet op had gerekend."
Het bedrag van zo'n 440 euro – de uitwonende basisbeurs en het extra bedrag bij elkaar opgeteld – noemt Ronner een "hele mooi regeling". Maar over een jaar blijft daar dan nog 275 euro van over. "Dat is krap, zelf zou ik dan nog moeten bijlenen." En de compensatieregeling? "Die vind ik heel minimaal, dat is nog geen jaar collegegeld. Je hebt er weinig aan."

In september 2015 werd de basisbeurs afgeschaft en het leenstelsel ingevoerd voor alle hbo- en wo-studenten. Hierdoor konden studenten geld lenen tegen een relatief lage rente.

Afhankelijk van de terugbetalingsregels, die verschillende categorieën kennen, duurt de aflosfase 15 of 35 jaar.

De aanvullende beurs bleef behouden in het leenstelsel. Deze beurs is bedoeld voor studenten met ouders die weinig of niet kunnen bijdragen aan de studie van hun kind.

Studenten die al recht hebben op een aanvullende beurs behouden deze dan ook. De aanvullende beurs bedraagt momenteel maximaal 416 euro per maand.

Tim Baets: 'Zonder steun van ouders waren afgelopen jaren een ramp'

© Privéfoto
Tim Baets, derdejaars student Rechtsgeleerdheid noemt het terugkeren van de basisbeurs fantastisch. "Ik heb zelf een hoge studieschuld opgebouwd. En dan werk ik naast mijn studie een paar uur bij een advocatenkantoor en zijn mijn ouders in staat om een handje te helpen. Als je dat niet hebt gehad, kan ik mij voorstellen dat de afgelopen jaren een ramp waren. Bij recht leer ik: niet alles wat in het wetboek staat is per definitie rechtmatig. Daar vind ik het leenstelsel een treffend voorbeeld van."
Baets vindt dan ook dat de 'pechgeneratie' beter gecompenseerd moet worden. "De afgelopen jaren is er veel bezuinigd, en nu blijkt dat de basisbeurs ineens wel weer mogelijk is. Ik ben heel blij voor de toekomstige studenten, want ik gun ze dit enorm."
Tot slot wil Baets nog kwijt dat we dit soort problemen moeten relativeren. "Er zijn natuurlijk ook landen waar je überhaupt niet de kans krijgt om te studeren."

Emma Mouthaan: 'Bedragen zijn te laag, de kosten zijn nu veel hoger'

© Myrthe Polman
Emma Mouthaan studeerde tot vorig jaar in Utrecht en geeft studenten besparingstips via haar blog Skere Student. "Ik ben blij dat de basisbeurs terugkomt, maar ben niet blij met de uitvoering. De bedragen zijn laag en de kosten zijn veel hoger. Het extra bedrag van 164,30 euro is er maar voor een jaar, dat vind ik heel jammer. Het is niet alsof in dat jaar de kosten erg omlaag gaan. Bedrijven hebben de prijzen nu eenmaal verhoogd, die gaan dat niet verlagen. Jammer dat de overheid denkt dat het maar voor één jaar nodig is."
Ook niet iedereen die nu studeert heeft recht op een basisbeurs, benadrukt Mouthaan. "Sommige studenten doen langer over hun studie, bijvoorbeeld door corona. Dan krijg je de beurs niet." Ook Mouthaan vindt de compensatieregeling niet toereikend. "Je hebt nu een generatie studenten die zó benadeeld is."

Jessy Burgers:

MBO Raad
MBO Raad © MBO Raad
Mbo-studenten kregen de afgelopen jaren in tegenstelling tot studenten in het hoger onderwijs wel studiefinanciering. Jessy Burgers van de MBO-Raad: "Wij zijn er blij mee dat er nu geprobeerd wordt dat gelijk te trekken, en dat er geen onderscheid meer wordt gemaakt met het hoger onderwijs." Nieuw voor de mbo'ers is het extra bedrag van 164,30 euro. "Het leven is nu eenmaal een stuk duurder geworden, deze tegemoetkoming voor onze studenten helpt zeker mee om alles betaalbaar te houden." En dat het maar voor een jaar is? "Dat is koffiedik kijken, we weten niet hoe de situatie over een jaar is."
Yason Sinout van Vidius, een belangenbehartiger van Utrechtse studenten, is blij dat de basisbeurt terugkomt. Maar hij is wel ontevreden over de hoogte ervan. "De basisbeurs is lager dan die voorheen was, terwijl alle kosten zijn gestegen." Vidius heeft "jarenlang gestreden" om de basisbeurs terug te krijgen en blijft dat doen. "We blijven ons de komende jaren inzetten voor een betere beurs, betere compensatie en een fatsoenlijke onderwijsbegroting."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.