Onverwachts, maar toch ook niet: faillissement De Leckere toont problemen van lokale bierbrouwerijen

© RTV Utrecht
Utrecht - "Daar gaat weer een stukje biercultuur", zegt Jos Oostendorp na het faillissement van de Utrechtse bierbrouwer De Leckere. De voorzitter van branchevereniging CRAFT zag het faillissement niet aankomen, maar waarschuwde eerder al voor de problemen waar veel brouwerijen mee te maken hebben. "De tegenvallers stapelen zich op."
Corona en een fikse kostenstijging hebben De Leckere volgens het AD de kop gekost. Na ruim 25 jaar komt er daardoor een eind aan een van Utrechts bekendste brouwerijen. Oostendorp is droevig dat juist zo'n oude brouwerij nu failliet gaat. "Ze hadden een hele eigen positie in de Nederlandse biercultuur en waren echt wel pionier in het brouwen van biologische bieren."

'Plus, plus, plus'

Hoewel het nieuws van vandaag ook voor hem onverwachts kwam, voorspelde hij afgelopen september al een reeks faillissementen. "We gaan het verlies van honderden banen zien", zei hij toen. "Onze inschatting is dat de helft van de ongeveer duizend brouwerijen in Nederland het niet gaat redden in de komende twee jaar."
De reden daarvoor is heel simpel: te hoge kosten. "We hebben eerst coronalockdowns gehad. De leningen die we toen kregen, betalen we nu terug", legt hij uit. Dat vrijwel meteen na die crisis oorlog uitbrak in Oekraïne, was volgens Oostendorp voor veel brouwerijen te veel. "Daardoor ging de energieprijs omhoog, maar ook de glasprijs, de grondstofprijzen en de personeelskosten. Het is plus, plus, plus. Tegenvaller op tegenvaller."

Lamborghini

Daar is Eric Krill-Chae van Brouwerij Utrecht het niet helemaal mee eens. "Natuurlijk hebben corona en inflatie voor moeilijkheden gezorgd. Glas, mout, het is allemaal veel duurder geworden. Maar dat is niet de oorzaak van een faillissement, het is het laatste zetje."
Volgens hem hebben veel brouwerijen de afgelopen jaren te veel uitgegeven. "En de marge op bier is al niet zo groot. De eerste brouwer die in een Lamborghini rijdt, moet ik nog tegenkomen. Als je dan niet heel goed op je centjes past, dan gaat het mis." Dat dat nu bij De Leckere is gebeurd, vindt hij jammer. "Zo'n faillissement brengt alleen maar narigheid met zich mee voor alle betrokkenen."

Veerkracht

Dat er tot nu toe nauwelijks brouwerijen zijn omgevallen, is volgens de voorzitter van de branchevereniging vooral te danken aan de veerkracht van de brouwers zelf. "Op de een of andere manier vallen ze nog niet om."
Hij is dan ook een stuk hoopvoller dan een half jaar geleden, toen hij een golf aan faillissementen voorspelde. "Het is echt heel spijtig wat er gebeurt met De Leckere en het kan best zo zijn dat er nog wat volgen in de toekomst, maar men houdt het vol. Dus ik verwacht niet dat er massaal brouwerijen omvallen."
Of dat waarheid wordt, hangt niet alleen af van de kosten, maar ook van de inkomsten. Hij heeft daarom nog wat advies voor bierliefhebbers: "Koop vooral een lokaal biertje. Daar steun je dit soort brouwerijen mee." En ook De Leckere heeft hij nog niet afgeschreven. "Ik hoop dat ze een doorstart kunnen maken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.