Stichtse Rijnlanden krijgt coalitie van uitersten: 'Doet echt recht aan verkiezingsuitslag'

De Lekdijk in het waterschap De Stichtse Rijnlanden
De Lekdijk in het waterschap De Stichtse Rijnlanden © Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Houten - De kogel is door de kerk bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Vijf partijen zijn tot een coalitieakkoord gekomen. Vanaf 20 juni vormen Water Natuurlijk, BoerBurgerBeweging (BBB), Partij voor de Dieren (PvdD), Partij van de Arbeid (PvdA) en Natuur & Landbouw het nieuwe waterschapscollege.
De grootste partij bij de afgelopen verkiezingen, Water Natuurlijk, spreekt van een "unieke coalitie", vooral vanwege de verschillen tussen de partijen. Zo zitten er met de BBB en de PvdD twee partijen in die heel anders denken over thema's als natuur en landbouw. "Er waren soms pittige discussies, maar altijd op inhoud", zegt Maarten Verkerk van Water Natuurlijk over het formatieproces. "Dat hielp om in Nederland het enige college te worden waarin BBB en PvdD samenwerken. Deze coalitie doet echt recht aan de verkiezingsuitslag."
Water Natuurlijk (6 zetels), BBB (4 zetels) en PvdD (4 zetels) kregen bij de verkiezingen in maart de meeste stemmen en zijn straks dus ook alle drie vertegenwoordigd in het college. Van de vijf grootste partijen neemt alleen de VVD, dat net als de PvdA 3 zetels binnensleepte, niet deel aan de nieuwe coalitie. Natuur & Landbouw doet mee als geborgde fractie.
Het is de bedoeling dat het nieuwe Dagelijks Bestuur en de beoogde hoogheemraden op 20 juni worden geïnstalleerd. Dan is er een openbare vergadering van het Algemeen Bestuur van het Waterschap, die het akkoord moeten aannemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.