Landelijke herdenking overleden agenten in kader van dood Rob Oostrom: 'Een voorbeeld voor de politie én de maatschappij'

Korpschef Henk van Essen geeft toespraak bij herdenking overleden agenten.
Korpschef Henk van Essen geeft toespraak bij herdenking overleden agenten. © Politie
Warnsveld - In het Gelderse Warnsveld stond de landelijke herdenking van agenten die tijdens hun werk om het leven kwamen vandaag in het teken van Rob Oostrom. Oud-collega's en nabestaanden van de overleden agent stonden stil bij zijn dood op 61-jarige leeftijd.
Oostrom zat de laatste dertien jaar van zijn leven in een rolstoel nadat hij in 2009 werd neergestoken door een verwarde man op station Driebergen-Zeist. Woordvoerder Wim Hoonhout van de Politie Midden-Nederland: "Rob is een voorbeeld voor ons als organisatie en voor de samenleving dat je een tegenslag in welke vorm dan ook kan vertalen naar motivatie om toch voor die samenleving een bijdrage te leveren. En daarom eren wij vandaag Rob."
Bij de herdenking in Warnsveld wordt elk jaar stilgestaan bij de dood van politiemedewerkers die stierven als gevolg van geweld of een ongeluk. Dit jaar is op de metalen muurtjes in de tuin met daarop alle agenten die door hun werk zijn omgekomen de naam van Rob Oostrom toegevoegd. Ook gaf korpschef Henk van Essen een toespraak.
Tijdens de dag van de herdenking hangt op alle politiebureaus in Nederland de vlag halfstok.

25 januari 2009

Een verwarde man die op station Driebergen-Zeist dreigt een einde aan zijn leven te maken. Die melding op zondag 25 januari 2009 zal het leven van Rob Oostrom, zijn familie en zijn collega's voor altijd veranderen. Want als de fietsagent eenmaal op het perron is gearriveerd en oog in oog staat met de verwarde man trekt die laatste een mes en steekt hij Oostrom neer. Die wordt zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Later blijkt dat hij door de steekpartij grotendeels verlamd is geraakt. De verwarde man wordt ingerekend. Het mes dat zoveel kapot heeft gemaakt, blijft achter op het verlaten perron.
Wim Hoonhout van de Politie Midden-Nederland vindt het belangrijk dat de naam van zijn collega vandaag genoemd wordt tijdens de officiële herdenkingsdag voor overleden politiemedewerkers. Hoonhout: "We doen recht aan het feit dat hij als gevolg van een tragische gebeurtenis in zijn werk is overleden. En daarom zijn wij vandaag met de familie van Rob in Warnsveld in de Tuin van Bezinning om even stil te staan bij de bijdrage die hij heeft geleverd aan de samenleving én de politie."
Volgens Hoonhout hebben incidenten zoals die in Driebergen de politie veranderd. Zo is er meer aandacht voor de veiligheid van agenten door de aanschaf van steekvesten. Maar er wordt ook gekeken naar wat de agent 'de zachte kant' noemt. Hoonhout: "Zoals nazorg met collega's die zo'n enorm incident hebben meegemaakt. En dan kan je denken aan een situatie als die van Rob dertien jaar geleden. Of heden ten dage bij wijze van spreken als je een melding krijgt op het Lucasbolwerk of het centrum van Amersfoort. Ervoor zorgen dat agenten tegelijkertijd adequaat kunnen optreden, maar dat er óók voldoende zorg is dat ze weer veilig terugkeren op bureau en naar huis kunnen. En dat is erg ingewikkeld."

Benefiet

Meteen na de steekpartij in Driebergen zijn veel mensen boos over wat er is gebeurd. Er ontstaan spontane initiatieven om Oostrom en zijn familie te helpen. Verschillende hulpverleners klimmen op de fiets voor een benefiettocht. Collega's van de agent regelen geld voor een busje zodat hij makkelijker vervoerd kan worden. In het Gelderse Lienden voetballen FC Utrecht, het Nederlandse Politie Elftal en FC Lienden tegen elkaar met medewerking van oud-voetballers Marco van Basten, Dennis Bergkamp en Michael Mols.
Jij stond er voor Nederland, en Nederland staat er voor jou.
Frans Bauer bij benefietwedstrijd voor Rob Oostrom
Frans Bauer geeft een optreden bij de benefietwedstrijd en spreekt Oostrom kort toe vanaf de middenstip: "Jij stond er voor Nederland, en Nederland staat er voor jou." In totaal wordt er met de actie 40.000 euro opgehaald.

Aan het werk

Twee jaar na de gebeurtenis op het perron van station Driebergen-Zeist gaat Oostrom weer aan het werk bij de politie in een aangepaste functie. Eind vorig jaar overlijdt hij op 61-jarige leeftijd. Zijn collega's geven hem als laatste eerbetoon een escorte vanaf zijn huis in Austerlitz naar zijn laatste rustplaats in Zeist.
Zijn overlijden voelt ook voor ons alsof wij hem voor de tweede keer moeten verliezen.
Wim Hoonhout (Politie Midden-Nederland) in december
De dood van Oostrom hakt er, dertien jaar na het drama dat zijn leven zo veranderde, nog steeds hard in zegt Wim Hoonhout van de Politie Midden-Nederland in december. "Zijn overlijden voelt ook voor ons alsof wij hem voor de tweede keer moeten verliezen."
En ook vandaag is Hoonhout nog onder de indruk van het doorzettingsvermogen van zijn collega: "De wilskracht die hij heeft gehad om ondanks alle moeilijkheden die er waren de afgelopen jaren overeind te blijven en een bijdrage te leveren aan de politie. Dat is heel krachtig en een voorbeeld voor velen."

Acht jaar cel en tbs

Cornelis van H. , de dader van de steekpartij, wordt in 2012 in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Deskundigen onderzoeken de man en concluderen dat hij ernstig gestoord is en voor lange tijd een intensieve tbs-behandeling nodig heeft.

1968

Naast Rob Oostrom is vandaag nog een naam toegevoegd in de Tuin van Bezinning: die van de overleden wachtmeester Rijkspolitie eerste klasse Johannes de Schiffart. Hij overlijdt in 1968. Hoonhout: "Dit monument bestaat een aantal jaren. En toen we de tuin gingen maken, hadden we niet alle informatie op tafel over welke collega's ons allemaal ontvallen zijn in diensttijd. Dat was best een zoektocht. En wij ontdekten afgelopen jaar dat deze collega Johannes lang geleden in 1968 een ongeval heeft gehad en in hetzelfde jaar is overleden. Hij was door onbekende oorzaak niet bijgeschreven in de Tuin van Bezinning. Dat gaan wij alsnog doen en de nabestaanden vinden dat fantastisch."

Tuin van Bezinning

Vlak achter het statige, witte kasteeltje van Huis 't Velde in het Gelderse Warnsveld ligt de Tuin van Bezinning. Op deze plek houdt de politie elk jaar een herdenking voor nabestaanden en collega's van politiemedewerkers die door geweld of een ongeluk om het leven kwamen. Tijdens deze dag hangt de vlag bij politiebureaus in het land ook halfstok.

De herdenkingsceremonie is meestal op de tweede donderdag van juni. Op de plek van de herdenking is een tuin en een boek waar mensen een gedachte of herinnering kunnen achterlaten. De namen van overleden politiemedewerkers staan gegraveerd op stalen muurtjes in de tuin.

Het monument wordt in 2006 geopend. De tuin ligt vlak achter het Koetshuis, dat in gebruik is door de politie-academie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.