Een vlaggetje voor iedere hondendrol in Lopik: 'Een vrolijk gezicht maar treurig resultaat'

© Gemeente Lopik
Lopik - Hondenbezitters die de poep van hun viervoeter niet opruimen: het is ook in Lopik een flinke ergernis. Om het probleem zichtbaar te maken plaatste de gemeente op iedere plek langs de Schenkel, waar een drol lag, een oranje vlag. Eindresultaat: 150 vlaggetjes kleurden het dorp.
Ambtenaren trokken er maandag op uit om de vlaggetjes langs het water te plaatsen. "Hiermee laten we zien hoeveel er eigenlijk ligt", zegt een woordvoerder van de gemeente. Ondertussen zijn de vlaggen weer weggehaald, maar vandaag vraagt Lopik via social media nog eens aandacht voor de actie. Eigenaren in Lopik kunnen ook een boete krijgen als zij de poep niet opruimen. "Maar boa's kunnen natuurlijk niet op alle plaatsen tegelijk zijn", merkt de woordvoerder op. "Tot op heden zijn er hier geen boetes uitgereikt."
De gemeente krijgt veel klachten binnen over onopgeruimde uitwerpselen. Hoeveel dat er precies zijn wordt niet geregistreerd, maar met name hondenpoep op speelvelden, rondom scholen, vlakbij paden en ingangen en woningen vormen volgens de gemeente een bron van irritatie voor inwoners. Om de overlast te beperken mogen honden in Lopik niet op schoolpleinen en sport- en speelvelden komen.
"In alle plaatsen wordt er al jaren aandacht voor dit probleem gevraagd", zegt de woordvoerder. "Een paar maanden geleden hebben leerlingen van een basisschool in Benschop op eigen initiatief bordjes geplaatst." Ook Oudewater vroeg de afgelopen week nog aandacht voor het probleem.
Lopik gaat meer hondenpoepdispensers plaatsen om het hondenbezitters wat makkelijker te maken. Daarin kunnen eigenaren de drollen weggooien, maar ook een zakje pakken. Ook wil de gemeente de dispensers beter verdelen.

Hondenpoep is niet alleen vies, maar kan ook gevaarlijk zijn. De bacteriën, virussen en parasieten die er in zitten kunnen ziekten naar andere honden verspreiden. Daarnaast is het slecht voor het milieu. Het duurt tot een jaar voordat de poep ontbindt. Door het hoge stikstokgehalte kan het gras waar het in ligt verbranden, waardoor er bruine plekken ontstaan.

De boete die eigenaren voor het niet opruimen van hondenpoepen kunnen krijgen verschilt per gemeente, maar ligt zo tussen de 100 en 150 euro. Dat geldt binnen de bebouwde kom, daarbuiten geldt er geen opruimplicht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.