Jonge wolf snuffelt aan hond in Amerongen: 'Onbezonnen pubergedrag'

© S. Mesic
Amerongen - In de buurt van Amerongen en de Leusderheide wordt sinds eind mei regelmatig een jonge wolf gespot. Met name wandelaars die hun hond uitlaten, krijgen daarmee te maken.
Bij het wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging komen dagelijks meldingen over de wolf binnen, zegt wolvenkenner Glenn Lelieveld. Het dier is niet agressief, maar wel nieuwsgierig. "De wolf heeft tot nu toe op geen enkel moment agressie laten zien, ook niet naar honden."
Het jonge dier zou in het natuurgebied aan het zoeken zijn naar een eigen territorium. Maar dat 'ie daarbij zo dichtbij wandelaars en hun honden komt, vindt de Zoogdiervereniging onwenselijk.
Beelden van de nieuwsgierige wolf bij de hond in Amerongen
Het wolvenmeldpunt omschrijft de wolf ook als onervaren. "Het is onbezonnen pubergedrag. Hij weet nog niet hoe hij mensen en door mensen gebruikte routes moet vermijden. Omdat het nog een jong dier is, is hij nieuwsgierig naar honden."
In het gebied waar de wolf gesignaleerd is, worden wandelaars die hun hond uitlaten geadviseerd de viervoeter dichtbij én aan de lijn te houden. "En als de wolf opduikt, is het het beste om afstand te houden en hard en luid tegen het dier te praten." Op eerdere beelden die van de wolf gemaakt zijn, is te zien dat het beest daarna weer wegloopt. Voeren wordt ook niet geadviseerd, als gevolg daarvan zou hij juist vaker op mensen aflopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.