Grote plannen Brabant voor culture hoofdstad

UTRECHT - Een Van Gogh-tentoonstelling in het Noordbrabants Museum, theater in de Efteling, een beeldfestival, een jeugdfestival en een buurtkorenfestival. Dat zijn enkele van de plannen waarmee Noord-Brabantse steden hopen Culturele Hoofdstad 2018 te worden. Utrecht is ook in de race voor de titel.
De ideeën vormen volgens artistiek leider Martijn Sanders een heel beperkt voorschot voor de plannen die alle Brabanders vanaf maandag kunnen indienen voor het bidbook.
Vijf Brabantse steden willen samen de titel bemachtigen en daarom wordt er gezocht naar evenementen die overal kunnen plaatsvinden.
Ter inspiratie noemt het artistiek team een wereldcarnavalsoptocht langs de vijf grote Brabantse steden met deelnemers uit Brazilië, China en Italië. Op de stationslocaties in de vijf steden kan bijvoorbeeld een muziektheaterspektakel in vijf bedrijven worden opgevoerd, terwijl de bezoekers van plaats naar plaats treinen.

MALTA

In 2018 is Nederland samen met Malta aan de beurt om een culturele hoofdstad van Europa te leveren. Officieel is Den Bosch namens vijf Brabantse steden kandidaat voor de titel, omdat er maar één stad kan deelnemen. De andere Nederlandse kandidaten zijn Utrecht, Den Haag, Almere en Maastricht.
Brabant is ongewoon zelfverzekerd over de eigen kandidatuur. Eerder schatte cultuurgedeputeerde Brigite van Haaften de kans van provincie op meer dan 50 procent. "Wij gaan winnen", klonk het maandagavond nog overtuigender uit de mond burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch.

MILJOENEN

Van de vijf grote Brabantse steden hebben er drie reeds ingestemd met een financiële bijdrage aan de zogenoemde bidbookfase. Tot 2013 kost dat elke gemeente 4 ton en de provincie 2 miljoen euro. De gemeenteraden van Eindhoven en Tilburg moeten nog stemmen.
Als Brabant de titel binnenhaalt zijn de kosten begroot op 10 miljoen euro per gemeente en 50 miljoen euro voor de provincie Noord-Brabant. De gemeenten en provincie denken dat de investeringen zich terugverdienen door een beter vestigingsklimaat en economische groei.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.