Pijn voor nabestaanden 27 jaar na moord op Amersfoorter Mike Duif nog onnoemelijk groot, verdachte Dave L. blijft ontkennen

Dave L. staat voor de rechter als verdachte van de moord op Mike Duif
Dave L. staat voor de rechter als verdachte van de moord op Mike Duif © Nicole van den Hout
Amersfoort - De moeder en zus van Amersfoorter Mike Duif hebben onlangs uit de media de wrede details vernomen over hoe hun geliefde zoon en broer 27 jaar geleden is vermoord. Een tv-programma achterhaalde details uit het onderzoek van het coldcaseteam van de politie en en meldde dat Mike moest knielen voor hij door zijn moordenaar werd neergeschoten. Daarna zou hij nog enige tijd hebben geleefd. Verdachte Dave L. staat daarvoor deze week terecht in de rechtbank in Arnhem. Op de eerste dag van de zaak bleef de Amersfoorter stellig ontkennen dat hij Mike Duif heeft vermoord.
De 55-jarige Amersfoorter Dave L. werd 27 jaar geleden ook al verdacht van de moord, maar er was toen onvoldoende bewijs. De verdenkingen tegen hem werden weer sterker toen een anonieme getuige zich vier jaar geleden meldde bij het coldcaseteam van de politie. Diens verklaring was zo interessant dat werd besloten undercover-agenten in te zetten.

Van dichtbij

Dave L. heeft volgens het Openbaar Ministerie op vrijdag 23 februari 1996 Mike Duif van dichtbij met een revolver doodgeschoten in de keuken van diens flat aan de Ariaweg in Amersfoort. Hij zou toen 3 of 4 keer de trekker hebben overgehaald. Ook zou hij 13.000 gulden van Duif hebben gestolen. Die had Duif die week verdiend met de verkoop van gestolen computeronderdelen aan een groep Belgen.
De verdachte en het slachtoffer waren bekenden van elkaar. Mike Duif handelde in computers en computeronderdelen met een schimmige herkomst. Dave L. vergezelde hem bij deals als beveiliger. Maar volgens getuigen ging de samenwerking verder en hadden zij samen een handeltje. De eerste deals zouden via contacten van Dave L. zijn gesloten. Later kreeg Duif ook zijn eigen klantenkring.

Al eerder verdacht

Direct na de moord was L. ook al verdachte. Hij ging toen vrijuit, onder andere omdat zijn toenmalige vriendin hem destijds een alibi gaf. Zij moest van L. opschrijven waar hij op het tijdstip van de moord was geweest. De vroegere vriendin is al lang geleden overleden, maar vrienden van haar getuigden vorig jaar dat Dave L. haar had verteld dat hij Mike had vermoord.
Een vriendin van de partner van Dave L. moest destijds een tas met spullen dumpen waar mogelijk de schoenen en de kleren die hij toen droeg inzaten. De tas zou zij uiteindelijk in een vuilcontainer hebben gegooid, heeft zij verklaard. Het wapen had Dave L. volgens zijn toenmalige vriendin in een put in de buurt gegooid.
© Politie
Vier informanten van de politie hadden veelvuldig, intensief contact met de verdachte. Zij gaven hem protectieklussen en probeerden uit te vissen of hij daarvoor mans genoeg was. Dave L. vertelde hen volgens het OM veel dingen die alleen de dader kan hebben geweten, zoals dat Duif van zeer dichtbij was neergeschoten en dat het ging om geld dat Duif met hem had moeten delen. Ook had L. destijds een revolver, zeggen getuigen.

Zwaaien met geld

Twee dagen voor de moord hebben getuigen in een coffeeshop gezien dat Mike zwaaide met een stapel bankbiljetten die hij met een deal had verdiend. Dave zou daar met Mike ruzie over hebben gemaakt. Het plastic hoesje waar het geld in zat werd na de moord leeg teruggevonden in de woning van Duif. Het OM vindt het opmerkelijk dat Dave L. die dag een schuld bij de deurwaarder betaalde, maar steeds anders verklaard over waar hij het geld vandaan had.
Ook over het briefje waarop zijn alibi was genoteerd heeft L. tegenstrijdige verklaringen afgelegd. Vandaag beweerde hij dat hij het pas na zijn aanhouding vanuit de gevangenis had gedicteerd, omdat de politie 'een soort tunnelvisie' tegen hem had. Maar dat is volgens het OM onmogelijk, omdat het handgeschreven papiertje bij hem thuis werd gevonden toen hij werd aangehouden.

Vals alibi

Mike Duif moet rond 12 uur 's middags zijn vermoord. Dave L. beweerde dat hij op dat moment zijn honden uitliet, maar mensen die hij toen op straat in Amersfoort zou zijn tegengekomen, weten van niets. Daarover zei hij vandaag dat zijn geheugen hem destijds in de steek liet, omdat hij veel blowde.
Volgens Dave L. had hij Mike een dag voor diens dood voor het laatst gezien. Hij deed het voorkomen dat zij slechts vage kennissen waren. Maar toen Mike kort voor zijn dood zijn vriendin aan de telefoon had, vertelde hij haar dat 'Dave' op dat moment bij hem thuis was. Dat moet volgens het OM Dave L. zijn geweest. Op peuken die in de asbak lagen, werd het DNA van Dave L. aangetroffen,

Blijvend leed

Toen de zus van Mike Duif gebruik maakte van haar spreekrecht werd dat de nabestaanden door de moord onnoemelijk veel leed is aangedaan. "Ik ben overtuigd dat jij mijn broer vermoord hebt; op een brute manier zijn leven afgenomen. Ongelooflijk hoe lang jij in je eigen leugen blijft geloven. Wat ging er door je heen toen je een revolver kocht en voor wat centen de trekker hebt overgehaald?", vroeg zij de verdachte.
Slachtoffer-advocaat Ruth Jager vorderde daarna een vergoeding voor de shockschade die de moeder en zus van Mike Duif door Dave L. zou zijn toegebracht. Zij moeten leven met de vreselijke beelden van hun vermoorde zoon en broer, die slechts 26 jaar oud werd.
Dinsdagochtend zijn het requisitoir en de strafeis van de officier van justitie gepland. Daarna is het woord aan de verdediging. Het onderzoek wordt over 2 weken gesloten, maar het is nog onduidelijk of de rechtbank dan ook al klaar is om uitspraak te doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.